Македонија

Предмет: Реакција во врска со написот „Кондомите предизвикуваат рак на дојката!?“, број 162, од 25.5.2010, потпишан од Наташа Црвенковска

Со ова писмо поднесуваме остра реакција во врска со написот „Кондомите предизвикуваат рак на дојката!?“, број 162, од 25.5.2010, потпишан од Наташа Црвенковска објавен на насловната страна.

Го поздравуваме изборот на вашата редакција да покрие тема од областа на сексуално и репродуктивното здравје, со цел да се подигне свеста за ракот на дојката и да ја стимулира употребата на орална контрацепција. Сепак со ексклузивното и сензационално истакнувањето на ставовите на д-р Ѓоргов „Глобус“ испраќа целосно грешна и опасна порака.

Во земја во која:

- само 34,4% од младите користеле кондом при својот последен сексуален однос[1]

- младите немаат соодветен пристап до услуги за сексуално и репродуктивно здравје


- не постојат соодветни информации за првиот сексуален однос и начините за
заштита од сексуално преносливите инфекции во образовниот систем

- превладуваат предрасудите дека македонската нација е здрава и дека сите инфекции асоцирани со сексуалноста доаѓаат од странство

- 1,6 од девојките на возраст од 15 до 19 години користат орална контрацепција
[2]


- речиси не постојат квалитетни бесплатни кондоми

испраќате порака со која што го практично ја сатанизирате употребата на кондомот и со тоа учествувате во поттикнување на трендот на ризично сексуално однесување.


Коалицијата за заштита и промоција на сексуалните и здравствените права на маргинализираните заедници денес, 17-ти мај, одржа прес конференција на отворен простор во Паркот на Жената борец веднаш наспроти Собранието на Република Македонија, местото во кое беше изгласан дискриминаторскиот закон за недискриминација. Одржувањето на е мотиварано од Интернационалниот ден против хомофобија –ИДАХО.

Збор на прес конференцијата зедоа: Славчо Димитров, Кординатор на Коалиција за заштита и промоција на сексуалните и здравствените права на маргинализираните заедници, Жарко Трајаноски, Консултант на Коалицијата за човекови права, и Мирјана Најчевска, експерт за човекови права и претседател на Центар за човекови права и разрешување на конфликти 


Прес конференцијата беше надополнета со свечено објавување на добитниците на благодарници за посебен придонес во борбата против хомофобијата. Благодарница за посебен придонес во развојот на геј порно естетиката му бесе упатена на Драган Павловик Латас; Пофалница за најнадежен студент во областа на правото на "еротската унија" му беше доделена на Влатко Горчев; Благодарница за посебен придонес во развојот на феминистичката мисла и движење во Македонија и беше упатена на Косана Николиќ-Мазнева, и Благодарница за посебен придонес во враќањето на 19-век-овините принципи во Психијатријата-за Доктор Јован Гинев.


На крајот на прес конференцијата во небото на Скопје беа пуштени 100 балони во боја на виножите како симбол за славење на слободата, различностите и еднаквоста.


Секоја година, на 17-ти мај, Интернационалниот ден против хомофобија и трансфобија, ги потсетува сите грагани во светот дека постои огромна потреба за преземанје на акција. Во повеќе од 80 земји ширум светот, хомосексуалните акти се сеуште нелегални. Во одредени ситуации истите законски се казнуваат и со доживотен затвор. Во седум земји сеуште се применува и смртната казна. Во земјите во кои хомосексуалноста не е нелегална, дискриминацијата и физичките напади се сеуште чести појави. Иако во некои земји може да се забележи значаен прогрес, истиот е под постојана закана. Во Македонија новодонесениот закон за спречување и заштита од дискриминација ја исклучи сексуалната ориентација како експлицитно вброен основ за забрана од дискриминација. Истиот закон во последниве неколку месеци бесе искористен за интензивирање и зачестување на хомофобични искази и дискриминација.


Во прилог ви го доставуваме и линкот од видео обракањето на Претстедателот на Европскиот Парламент, Jerzy Buzek: http://www.ilga-europe.org/media_library/ilga_europe/news_item_files/video_message_from_the_president_of_the_european_parliament_jerzy_buzek


Коалицијата за заштита и промоција на сексуалните и здравствените права на мргинализираните заедници има за чест да ве покани на прес конференција која ќе се одржи на 17-ти мај, во 12.30 ч, на отворен простор во Паркот на Жената борец веднаш наспроти Собранието на Република Македонија. Одрзувањето на прес конференцијата е по повод Интернационалниот ден против хомофобија –ИДАХО.

Прес конференцијата ќе биде надополнета со специјален краток настан на истата локација, како и со свечено прогласување на наградите на одредени поединци за посебен придонес во борбата против хомофобијата.


Секоја година, на 17-ти мај, Интернационалниот ден против хомофобија и трансфобија, ги потсетува сите граѓани во светот дека постои огромна потреба за преземање на акција. Во повеќе од 80 земји ширум светот, хомосексуалните акти се сеуште нелегални. Во одредени ситуации истите законски се казнуваат и со доживотен затвор. Во седум земји сеуште се применува и смртната казна. Во земјите во кои хомосексуалноста не е нелегална, дискриминацијата и физичките напади се сеуште чести појави. Иако во некои земји може да се забележи значаен прогрес, истиот е под постојана закана. Во Македонија новодонесениот закон за спречување и заштита од дискриминација ја исклучи сексуалната ориентација како експлицитно вброен основ за забрана од дискриминација. Истиот закон во последниве неколку месеци беше искористен за интензивирање и зачестување на хомофобични искази и дискриминација.


Ве покануваме сите заедно да го одбележиме овој ден и заедно да застанеме во борбата против насилството, хомофобијата и загрозувањето на основните принципи на демократијата и човековите права.Се надеваме дека ќе ни се приклучите на овој скромен, но исклучително значаен настан.


Во тек е кампањата за намалување на стигма кон корисници на дрога


Минатиот понеделник започна кампањата за намалување на стигма и  дискриминација кон лицата кои употребуваат дроги, како дел од годишната програма за работа на Локалниот експертски центар за дроги.


Кампањата стваруваше со поставување на постери на автобусите на Јавното сообраќајно претпријатие „ЈСП“- Скопје, прикажување проекции на постери на јавни ѕидни површини во центарот на градот, поставување на билборди на велосипеди кои ќе се движат на различни локации, итн.


Завршниот настан на кампањата ќе биде проследен со проекции на постерите и прикажување на театарска претстава на тема „Стигма“, во организација на театарска група „Сенки и облаци.“


Објавено е 27-то издание на билтенот на Мрежата за затапување на сексуалната работа СВАН.

Треба да знаеш за мене- видео за кампањата на македонските секаулни работници

Во Македонија, како и ширум светот, сексуалните работници се турнати на маргините на општеството од страна на комбинација на предрасуди, дискриминација и насилство. Навредите и омразата се секојдевен дел од нивниот живот...Повеќе...


Tais Plus и ХОПС ќе учествуваат на конференцијата за намалување на штети во Ливерпул

Од 25-ти до 29-ти април 2010, во Ливерпул, Англија, каде што и се одржа по прв пат, ќе се одржи 21-та Меѓународна конференција за намалување на штети. Повеќе..

Превземете го билтенот во верзија за печатење овде.


Не гласајте за нецелосниот  закон за анти-дискриминација
 
БРИСЕЛ, 30 март 2010 - Неколку членови на Европскиот парламент денес му
пишаа на Собранието на Република Македонија, повикувајќи ги пратениците
повторно да рамислат за гласањето на пленарната седница за нецелосниот
закон за анти-дискриминација. Во сегашната нацрт верзија, законот не ја
опфаќа дискриминацијата врз основа на сексуална ориентација.
 
Во писмото се наведува дека предлог-законот, за кој што ќе се гласа
идната недела, оди против европските принципи на сеопфатна
недискриминација. Доколку се изгласа, законот ќе треба да се преиспита во
периодот на пристапување на земјата кон ЕУ - па зошто да не спроведе
сеопфатна легислатива сега, тврдат пратениците. Во писмото, исто така, се
потсетува парламентот на Република Македонија за идните правни обврски на
земјата кога ќе стане полноправна членка на Европската унија.
 
Писмото е потпишано од страна на шестмина членови, вклучувајќи го и ко-
претседателот на Зелените / Европска слободна алијанса, како и двата ко-
претседатели на мешаната група на Европскиот парламент за ЛГБТ права.
Законот за антидискриминација не ги исполнува европските критериуми

Коалицијата за заштита на сексуалните и здравствените права на маргинализираните заедници, во соработка со Фондацијата Институт отворено општество Македонија (ФИООМ), Македонскиот Хелсиншки комитет и ЦИВИЛ, на 23 март организираше прес-конференција на која јавно го критикуваше новиот Закон за заштита и спречување на дискриминација.

Според Наде Наумовска од ФИООМ, прифатените амандмани не придонесуваат за подобар закон за антидискриминација. Во делот каде што се наведени работите кои нема да се сметаат за дискриминација, семејството е дефинирано „како заедница на спротивни полови, односно на еден маж и жена“. Ова е сосема контрадикторно на Законот за семејство, каде што „семејство е животна заедница на родители и деца и други роднини, ако живеат во заедничко домаќинство“.

Наумовска ги повика предлагачите на амандманите да објаснат зашто во предложените амандмани како исклучок од дискриминација се внесува и уставно гарантираното начело на слобода на говорот, јавниот настап, мислење и јавното информирање за исклучок од дискриминација. Ваквите слободи се веќе дефинирани во Уставот на Република Македонија и истите не треба да се земаат како апсолутно право, но  и интервенирањето во овие права е веќе регулирана правна материја согласно кривичниот законик и согласно ратификуваните меѓународни договори.

Предвидената комисија за антидискриминација е исто така спорен дел од Законот. Не е определено времето за нејзино започнување со работа и нејзината организациона структура и начин на постапување, професионалниот карактер на функцијата и неспоиливоста на истата со вршење на друга функција, како и недефинираноста на улогата претседателот на комисијата. И по прифатените амандмани, Комисијата останува оневозможена самата да покренува постапка за спречување, утврдување или заштита од дискриминација.

Коалицијата за заштита на сексуалните и здравствените права на маргинализираните заедници го осуди начинот на кој се водеше дискусијата за овој закон во Собранието на Република Македонија.  Наместо да се афирмираат вредностите кои ги промовира Закон, а кои се засноваат на принципите на еднаквост, недискриминација и универзално почитување на човековите права, актуелната дебата за Законот провоцираше серија хомофобични говори кои доаѓаа од страна на претставници на релевантни институции.

Славчо Димитров, претставник на Коалицијата, изјави дека дебатата за Законот, едновремено, се користи и за директен напад врз граѓанскиот сектор, негова делегитимизација и непосредно посочување и жигосување на граѓанските активисти.

Законот за антидискриминација е еден од поважните закони кои треба да бидат донесени за да може да напредуваме во евроинтеграциите, но законот предложен од владата го нема неопходниот квалитет, заклучи Џабир Дерала од ЦИВИЛ.


Реакција на соопштениeто за јавност од МПЦ–ОА од 11.03.2010 [1]


Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија реагира на соопштението за јавност на Синодот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ – ОА) од 11.03.2010 година, кое ги нарушува човековите права на одредени групи граѓани во Република Македонија, ја зголемува стигмата кон нив присутна во општеството и спротивно на основното учење кое го проповеда оваа институција, шири омраза и ја презема улогата на судија.

МПЦ–ОА воопшто не е повикана да го признава, како што стои во нејзиното соопштение, туку е должна да го почитува правниот систем на државата. Ова, изречно произлегува од Уставот и од Законот за правната положба на црквите, верските заедници и религиозните групи според кој "црквата ...своите активности ги врши согласно со позитивните законски прописи на Република Македонија[2]"

Уставот на РМ не остава дилеми во однос на релацијата помеѓу државата и црквата, според кој црквата, верската заедница и религиозната група се одвоени од државата и се еднакви пред закон[3], со што се дефинира секуларизмот во едно демократско општество
  и секој ваков груб обид за мешање на верските заедници во правниот поредок на државата, истата  мора да го санкционира.

Обидот за дефокусирање на јавноста од нејзините внатрешни проблеми, не смее МПЦ-ОА да го насочува кон сатанизирање на сите останати во општеството. Мешањето во демографската политика, вклучително и приватноста на одлуката колку детно ќе е едно семејство, е во директна контрадикција со залагањето на МПЦ – ОА за приватност на сексуалната ориентација. Небулозата за нарушување на правата на „другите“ со забранување на дискриминација врз основа на сексуалната ориентација, не само што излегува надвор од доменот на експертиза и надлежност на една верска установа туку претставува ширење на дезинформации и страв, дејствија кои се недозволиви во едно демократско општество.

Непознавањето на материјата за човековите права не може да биде изговор за ваквото бескрупулозно навредување
  на човековите права на определени групи и ширењето на омраза кое МПЦ – ОА не за првпат ги прави, а спротивно на христијанскиот дух кој треба да го шири. 

Владеење на правото е одлика на едно демократско општество а тоа пак подразбира почитување на законите и правниот поредок од сите и од секого па макар тоа била и најголемата верска заедница во државата.

Ваквиот акт на МПЦ – ОА, во синергија со јавните настапи и акции на Владата на РМ ја потенцира во последно време честата појава на дискриминација и насилство од различен вид кон одредена група граѓани само заради нивната сексуална ориентација, како и нивна злоупотреба заради дневно-политички причини и заради покривање на крупни проблеми во општеството.

Ова уште еднаш ја потврдува потребата од носење на ефикасен и применлив Закон за спречување и заштита од дискриминација поради што апелираме до Собранието на Република Македонија сериозно да пристапи кон процесот на носење на овој круцијален закон, но не во оваа форма предложена од Владата туку да донесе акт кој реално ќе овозможи заштита на граѓаните од дискриминација, која за жал метастазира во секоја пора на нашето општество.[4]

Скопје, 16 март 2010

[1] http://www.mpc.org.mk/vest.asp?id=4274
[2] Член 7, Закон за правната положба на црквите, верските заедници и религиозните групи, Сл. Весник на Р.М. бр.113/07 од 20.09.2007 год.
[3] Член 19 од Устав на РМ
[4] Забелешките на Предлог Законот за спречување и заштита од дискриминација на Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија можете да ги најдете на
www.mhc.org.mk

 


Лудвиг Болтцман Институтот за Човекови Права – БИМ-ВФ со особено задоволство ги повикува сите граѓански организации кои се активни на полето на намалување на сиромаштијата и социјално вклучување, т.е. НВОи, фондации, синдикати и други релевантни актери, како што се социјалните работници, истражувачи итн. да земат учество во основањето на Македонската Платформа Против Сиромаштија (МППС).

Во рамките на проектот ,,Социјално вклучување и човековите права во Македонија“, кој е финансиран од Австриската Агенција за Развој , БИМ-ФВ ќе го поддржи основањето на една ваква платформа која ќе ја поврзе Република Македонија со остатокот од Европа во борбата против сиромаштијата и социјалната исклученост.

Основањето на Македонската Платформа Против Сиромаштија, која во иднина може да стане членка на Европската Мрежа Против Сиромаштија (www.eapn.org) има и симболично значење, со оглед на тоа дека истата се основа во 2010 -  година која е прогласена за Европска година на борба против сиромаштијата и социјалната исклученост.


Барање до Владата на Република Македонија како предлагач на Законот за спречување и заштита од дискриминација

Имајки го предвид значењето кое што го има донесувањето на легислативата за еднаквост во Република Македонија
Имајки го предвид долгиот процес на развој на ваква легислатива

Имајки го предвид значењето на хармонизацијата на оваа легислатива со ЕУ правото од оваа област и неминовноста дел од промените да се   внесат независно од моменталните размисли на власта или граѓанскиот сектор

Имајки предвид дека Законот за спречување и заштита од дискриминација мора да биде во согласност со ЕУ директивите за еднаквост
Загрижени заради последната верзија на понудениот текст усвоена од страна на Владата и  дадена во собраниска процедура
Загрижени поради фактот што процесот на консултација со граѓанското општество беше изигран и девалвиран со понуда на текст кој не е усогласен со нив и кој веќе е критикуван од страна на Венецијанската комисија

HUMAN RIGHTS WATCH испрати писмо до Премиерот и Претседателот на Република, до Министерот за труд и социјална политика, а како остра реакција по повод исклуцуванјето на сексуалната ориентација како основа за застита во последната верзија на Законот за недискриминација усвоен на владина седница.


Letter to the Prime Minister of Macedonia

February 3, 2010
Dear Prime Minister,

Human Rights Watch writes to you in concern over your government's
decision to deny effective protection based on sexual orientation and
gender identity in a proposed new anti-discrimination law. As you are
aware, Human Rights Watch is an independent organization dedicated to
defending and protecting human rights. We investigate and expose human
rights violations and hold abusers accountable.

On January 29, 2010, the government of Macedonia announced a revised
proposal for an anti-discrimination law. Although previous drafts had
referred to "sexual direction" as ground protected against
discrimination, in the present draft such reference has been
eliminated.

The Minister of Labor and Social Policy, Mr. Xhelal Bajrami
acknowledged this change, adding that lesbian, gay, bisexual and
transgender people could still ask for protection as the draft law
also refers to "other grounds" of discrimination.

Human Rights Watch disagrees with this approach. Express mention of
the grounds of discrimination is an essential measure toward
eliminating unequal treatment. We urge you to change the draft law and
make the anti-discrimination framework law compatible with
international human rights standards.

The principles of non-discrimination and equality are at the
foundation of the international human rights system, under which
Macedonia has undertaken clear and obligatory commitments. The
Universal Declaration of Human Rights (UDHR) establishes that "all
human beings are born free and equal in dignity and rights" (art.. 1)
and "everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth in
this Declaration, without distinction of any kind" (art. 2(1)). These
principles are reiterated throughout the International Covenant on
Civil and Political Rights and other major treaties to which Macedonia
is a party.[1]

The principle of non- discrimination is thus a core treaty obligation
and a non-derogable norm. The enjoyment of all the rights guaranteed
under the core treaties without discrimination is not subject to
progressive realization; it has been defined as an immediate
obligation.[
2]

International law and standards prohibit discrimination on the basis
of sexual orientation. Protecting lesbian, gay, bisexual and
transgender people against discrimination is therefore part of
Macedonia's duty-bound obligations. The International Covenant on
Civil and Political Rights (ICCPR) to which your country acceded in
1994, affirms the equality of all people in articles 2 and 26. In the
1994 case of Nicholas Toonen v Australia, the Human Rights Committee,
the international body of experts that monitors compliance with the
ICCPR, found that both these provisions should be understood to
include sexual orientation as a status protected against
discrimination. Specifically it held that "reference to ‘sex' in
articles 2, para.1 and article 26 is to be taken as including sexual
orientation.
"

Likewise, the United Nations Committee on the Rights of the Child, the
international body of experts that monitors compliance with the
Convention on the Rights of the Child (CRC) to which Macedonia acceded
in 1993 has also affirmed in its General Comments that the
Convention's prohibitions on discrimination (art.2) are taken to
include "sexual orientation.
"[3]

United Nations treaty bodies have expressed concern when governments
like yours fail to include sexual orientation in their non-
discrimination legislation.
[4] United Nations treaty bodies have
commended governments which have passed non-discrimination legislation
that includes sexual orientation. [5]

Macedonia is a party to the European Convention for the Protection of
Human Rights and Fundamental Freedoms. In art. 14, the Convention
prohibits discrimination in the enjoyment of the rights and freedoms
set forth in the Convention. Macedonia was also one of the first
countries in Europe to ratify protocol 12 of the Convention which
prohibits discrimination in all rights ‘set forth by law'. The
European Court of Human Rights, which authoritatively interprets and
enforces the Convention, has recognized that sexual orientation is
covered by article 14 of the European Convention on Human Rights. In
its recent first ruling on protocol 12 it said the grounds for
discrimination prohibited under that protocol would be the same as
under article 14, i.e. including sexual orientation.
[6]

Since 2005 your country has been involved in a "stabilization and
association" process with the European Union as a candidate for future
membership. The draft anti-discrimination law of your government is
not in line with the Charter of Fundamental Rights of the European
Union, which affirms human rights among the core values of the Union.
Article 21 of the Charter, which entered into force in December 2009,
prohibits discrimination, specifically including discrimination on the
basis of sexual orientation.

The European Commission noticed in their 2009 progress report on your
country[7]:

"Little progress has been made in the area of anti-discrimination
policy.. Mechanisms to identify, pursue and criminalize all forms of
discrimination by State and non-State bodies against individuals or
groups do not yet exist. A framework law on anti-discrimination
remains to be adopted. Discrimination based on sex, ethnic origin,
disability and sexual orientation persists....
.Neither the
Constitution nor the existing legislation identifies sexual
orientation as a basis of discrimination. Lesbian, gay, bisexual and
transgender (LGBT) people are not protected against direct or indirect
discrimination and are stigmatized, particularly in rural areas."

The wording of the proposed anti-discrimination law of your government
also contradicts Macedonia's public commitment in signing a joint
statement on human rights and sexual orientation and gender identity
presented by 66 States at the General Assembly of the United Nations
on December 18, 2008.

The statement calls upon "all States and relevant international human
rights mechanisms to commit to promote and protect the human rights of
all persons, regardless of sexual orientation or gender identity." It
also "urges States to ensure adequate protection of human rights
defenders, and remove obstacles which prevent them from carrying out
their work on issues of human rights and sexual orientation and gender
identity."

Similarly, the Yogyakarta Principles on the Application of
International Human Rights Law in relation to Sexual Orientation and
Gender Identity (
http://www.yogyakartaprinciples.org/), adopted by a
group of 29 experts on international human rights law in 2006, call
upon states to " embody the principles of equality and
non-discrimination on the basis of sexual orientation and gender
identity in their national constitutions or other appropriate
legislation, if not yet incorporated therein, including by means of
amendment and interpretation, and ensure the effective realization of
these principles;" (principle 2A).

Several of your neighboring countries are in the process of
introducing anti-discrimination laws or have done so in the recent
past-among them Albania and Serbia. In all cases the law expressly
mentions sexual orientation as a ground for non-discrimination.

We urge Macedonia not to turn away from international human rights
standards and isolate itself in the region.

The purpose of a non-discrimination law is to deepen the domestic
commitment to equality, and to fulfill international obligations.
However, a non-discrimination law must be inclusive.

I urge you to introduce sexual orientation and gender identity into
the draft non-discrimination law, work toward developing protection
for all people against discrimination based on their sexual
orientation or gender identity, and support the bill's passage.

Sincerely,

Boris O. Dittrich,
Advocacy director in the program for lesbian, gay, bisexual and
transgender people
Human Rights Watch

CC :

Mr. Gjorge Ivanov, President of Macedonia

Mr. Trajko Veljanovski, President of the Assembly of Macedonia

Mr. Xhelal Bajrami, Minister of Labor and Social Policy

[1] International Convention on the Elimination of all forms of Racial
Discrimination (CERD), 1965, 660 UNTS 195; International Convention on
the Elimination on All forms of Discrimination Against Women (CEDAW),
1979, 1249 UNTS 13; Convention against Torture and other Cruel,
Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CAT), 1984, GA Res.
39/46; Convention on the Rights of the Child (CRC), 1989, GA Res.
44/25

[2] See: the nature of States parties obligations (Art. 2, paar.1)
General comment 3, December 14, 1990, and General Comment No. 14, The
rights to the highest attainable standard of health: 11/08/2000,
E/C.12/2000/
4..

[3] Committee on the Rights of the Child. General Comment No. 4:
Adolescent health and development in the context of the Convention on
the Rights of the Child, CRC/GC/2003/
4, July 1, 2003

[4] For example, the Committee on Economic, Social and Cultural
Rights, the international body of experts that monitors compliance
with international Covenant on Economic, Social and Cultural Rights
(ICESR), to which your country acceded in 1994, has repeatedly
expressed concern with Hong Kong's failure in this area, Committee on
Economic, Social and Cultural Rights. Concluding Observations: China,
E/C.12/1/Add.
107, May 2005; Concluding Observations: (Hong Kong)
China, E/C.12/1/Add.
58, May 21,2001

[5] For example, the Committee on the Elimination of Discrimination
against Women, charged with interpreting and monitoring compliance
with the UN Convention on the Elimination of all Forms of
Discrimination against Women (CEDAW), to which your country acceded in
1994, has commended the governments of Sweden and New Zealand.
Committee for the Elimination of Discrimination against Women.
Concluding Observations: Sweden, A/56/38, July 31, 2001; Concluding
Observations: New Zealand, A/49/38, April12, 1994

[6] See the 2003 case of Karner v Austria. Also the explanatory
memorandum of Protocol No. 12 recognizes that sexual orientation is
covered by article 14 of the European Convention on Human Rights. The
first ruling on protocol 12 was Sejdić and Finci v Bosnia-Hercegovina
in 2009.

[7] Brussels 14 October 2009, SEC (2009) 1335/3 on page 20

http://www.hrw.org/en/news/2010/02/03/letter-prime-minister-macedonia

Г-дин Никола Груевски, премиер на Република Македонија
Г-дин Васко Наумовски, вицепремиер за европски прашања
Г-дин Џелал Бајрами, министер за труд и социјална политика
Г-дин Михајло Маневски, министер за правда
Г-дин Трајко Велјановски, претседател на Собранието на Република Македонија
Г-ѓа Благородна Дулиќ, претседател на Законодавно-правната комисија на Собранието на Република Македонија
Г-дин Петар Поп Арсов, претседател на Комисија за европски прашања, Собрание на Република Македонија
Г-ѓа Весна Бендевска, претседател на Постојаната анкетна комисија за заштита на граѓанските слободи и права, Собрание на Република Македонија

Брисел, 1 Февруари 2010

Ваши Екселенции,
 
По извршените консултации со групите на граѓанското општество во Македонија, ви пишуваме вам, како претставници на извршните и законодавните ограноци на Владата на Република Македонија, со цел да ве замолиме да се задржи недискриминацијата врз основа на сексуалната ориентација во сеопфатниот Предлог-закон за анти-дискриминација, кој е на разгледување во Република Македонија.

Длабоко нè загрижува податокот дека сеопфатниот Предлог-закон за борба против дискриминација беше изменет со што беше исклучена сексуалната ориентација како основа за заштита во Законот за анти-дискриминација.

Лезбејките, геј, бисексуалците и трансродовите (ЛГБТ) лица се соочуваат со дискриминација, нивните основни човекови права се негирани во секојдневниот живот и се редовно подложени на насилство во Македонија. Како што потврди Европската комисија во Извештајот за напредокот на Република Македонија од 2009 година, „Закон за не-дискриминација сè уште не е донесен, а постојните правни одредби не се во целост хармонизирани со правото на ЕУ. "[...] „Ниту Уставот, ниту постојното законодавство не ја утврдува сексуалната ориентација како основа за дискриминација. Лезбејките, геј, бисексуалците и трансродовите (ЛГБТ) лица не се заштитени од директна или индиректна дискриминација и се стигматизирани, особено во руралните области“.

Како земја-кандидат за членство во Европската унија, од Република Македонија се  очекува да воведе сеопфатен закон за анти-дискриминација, со кој се утврдува заштита од дискриминација врз основа на 6 основи на дискриминација, вклучувајќи ја и сексуалната ориентација.

Сите 27 земји членки на Европската унија донесоа законодавство за не-дискриминација при вработување, со што конкретно се покрива сексуалната ориентација, во согласност со Директивата 2000/78/EК на Советот. Во повеќето земји-членки заштитата од дискриминација врз основа на сексуална ориентација ги покрива и областите како што се здравствено и социјално осигурување, покрај вработувањето. Земјите кои имаат аспирации да станат членки на ЕУ, како Хрватска, Србија
и Босна и Херцеговина, исто така, усвоија сеопфатни анти-дискриминациони закони кои експлицитно ја покриваат сексуалната ориентација.

Искуството на некои од новите земји-членки (на пример, Латвија) покажа дека вклучувањето на  сексуалната ориентација во заглавјето „други основи“ не е доволно за да се обезбеди заштита од дискриминација врз основа на сексуална ориентација и не е во согласност со правото на ЕУ.

Навистина, без конкретна и силна заштита од анти-дискриминација во законот, ЛГБТ лицата и понатаму ќе се соочуваат со дискриминација и насилство и ќе бидат принудени да живеат под постојаниот
притисок на таинственоста.

Во заклучок, се залагаме Владата на Република Македонија да го задржи  целосниот список на основи на заштита, вклучувајќи ја и сексуалната ориентација во Законот за анти-дискриминација.
 
Со почит,

Евелин Паради,

ИЛГА-Европа, Извршен директор

Превземето го писмото во ПДФ форма овде.


Реакција и Апел по повод говорот на претседателката на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ на 12 Годишната конференција на Униjа на жени на ВМРО-ДПМНЕ


На 20.12.2009 беше одржана 12 Годишна конференција на Унија на жени на ВМРО-ДПМНЕ под мотото “Вистински вредности во вистински раце“. Во своето обраќање на конференцијата, претседателката на Унијата,  Косана Николиќ Мазнева потенцирајќи ги нивните заложби за зачувување на “традиционалните семејни вредности“, како и потенцирајќи ги “владините заложби за многудетно семејство и воведување на веронауката во образованието“, промовираше и хомофобичен говор како стратегија на ширење на страв со кој директно и недвосмислено беше нападнат концептот на истополови заедници и брак и истиот беше окарактеризиран како закана за општеството и извор на загрозување на традиционалните семејни вредности.

Коалицијата за заштита и промоција на сексуалните и здравствените права на маргинализираните заедници најостро реагира на ваквиот говор кој претставува манипулација со состојбата и правата на една од најмаргинализираните заедници во општеството, во момент кога треба да се донесе законот за борба против дискриминација и кога допрва во земјата почнува да се иницира дебата и да се крева јавната свест за концептот на недискриминација. Загрижувачка е ситуацијата која засведочува и потврдува една континуирана пракса на ширење на хомофобија од страна на демо-христијанската централно-десничарска владеачка структура, започнувајќи од хомофобичните изјави на актуелниот министер за надворешни работи, Антонио Милошевски, уште во предизборната кампања во 2006 година, па преку актуелниот Претседател на државата во неговата предизборна кампања и конечно со оваа изјава на претседателката на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ.

Денес е 17-ти Декември, Меѓународен ден за борба против насилството врз сексуалните работници.“

Во Македонија, како и низ светот, сексуалните работници се истуркани на маргините од општеството преку комбинација од предрасуди, дискриминација, и насилство. Навредите и омразата ги обременуваат нивните животи, доминираат во медиумските извештаи, и го насочуваат пристапот на институциите кон нив. Но, животот на сексуалните работници се состои од многу повеќе, и продавањето сексуални услуги не го оправдува негирањето на основните човекови права, кои треба им бидат загарантирани на сите луѓе подеднакво.

“Треба да Знаеш за Мене” е приказна за искуствата и желбите на сексуалните работници на и вон улицата, раскажана од прва рака. Справувајќи се со малтретирањето и насилството од клиентите, макроата и полицијата, сексуалните работници се трудат да му се спротивстават на негативниот општествен став со тоа што гласно проговараат и се борат за своите основни права.

Овој филм повикува на нула толеранција за насилството против сексуалните работници, соодветна истрага и гонење на сторителите, и координиран одговор од институциите за вистинските потреби на сексуалните работници.

Погледнете и превземете акција: http://hub.witness.org


По повод 17 Декември-Ден за борба против насилството врз Сексуалните работници/чки и 10 Декември - Ден на човековите права во рамките на Програмата за поддршка на Сексуални работници/чки на ХОПС со цел да се одбележат овие денови се организира Недела на човекови права 10-17 Декември со разни активности во Дневниот центар и на терен.

На 10 декември се спроведе едукативна работилница на која беше прикажан филм со тематика човекови права а потоа имаше кратка презентација за значењето на денот.

Понеделник (14.12) ќе се спроведе работилница - Законска регулатива и СР и придобивките од легализација, вторник (15.12) ќе се прикаже филмот - Треба да знаеш за мене и ќе има психо-социјална работилница за насилството и емоциите поврзани со него.

Во среда (16.12) ќе се изработува постер на тема 17 Декември и човековите права, а во четврток (17.12) повторно ке се прикажува филмот - Треба да знаеш за мене, ќе има презентација за значењето на денот, мала забава организирана од Сексуалните работници/чки по што ќе се делат црвени чадори (акотивностите се од затворен тип).

На терен ќе се дели Манифестот на СР и летоци со кратка приказна за 17 Декември.

Коалицијата за заштита и промоција на сексуалните и здравствените права на маргинализираните заедници, во соработка со Х.Е.Р.А како партнер-организација во Коалицијата, има за чест да ве покани на панел дискусија на тема "Сексуалните и здравствените права и потребите на луѓето кои живеат со ХИВ во Македонија". Панел дискусијата ќе се одржи на 15.12.2009, вторник, во Холидеј Ин, со почеток од 11.00 часот.

Се надеваме дека ќе не почестите со вашето присуство со што сите заедно би развиле плодна дискусија и би иницирале јавна дебата по однос правата на луѓето кои живеат со ХИВ во Македонија и борбата против нивна стигматизација.

 


Објавено е првото издание на е-билтенот на Коалицијата за заштита и промоција на сексуалните и здравствените права на маргинализираните заедници. Во овој број на билтенот ќе најдете информации за активностите иницирани од  Коалицијата или нејзините членки во последниве три месеци, a поврзани со сексуалните и здравствените права на ЛГБТ популацијата, Сексуалните работници/чки, Корисниците на дроги илицата кои живеат со ХИВ/СИДА. Превземете го билтенот.


По 21-ви пат, денеска, светот ќе го одбележи меѓунаордниот ден посветен на борбата против СИДА-та. Групата што работи на оваа тематика при Обединетите нации, а во која се обединети напорите на 5-те агенции UNAIDS, UNHCR, WHO, UNFPA и UNIFEM во соработка со невладината мрежа Y-Peer, невладината Х.Е.Р.А и фестивалот ТАКСИРАТ, организира бројни активности во текот на целиот ден.

Целта е да се поддржат напорите за превенција на пандемиското ширење на ХИВ, да се подобрат условите за лекување и услугите, да се елиминира стигматизацијата и дискриминацијата на луѓето кои живеат со ХИВ/СИДА.
 
Темата на Светскиот ден за борба против СИДА-та се фокусира на аспектот на човековите права, под слоганот
“Ги живеам моите права. Стоп за сидата. Одржи го ветувањето”.

Со седум нови случаи од кои шест ХИВ-позитивни и еден заболен, Македонија и на овогодинешниот Меѓународен ден на борба против сидата се смета за земја со ниска преваленција.


Годинава Х.Е.Р.А. ја издаде на македонски јазик „Сексуални права: Декларација Меѓународната федерација за планирано родителство“ (IPPF-International Planned Parenthood Federation). Се работи за документ којшто на најсеопфатен начин во дава преглед на сексуалните права во рамката на човековите права. Сметаме дека принципите и дефинираните права во Декларацијата претставуваат основа за признавање и унапредување на сексуалното и репродуктивното здравје во Македонија.

Затоа имаме чест да ве поканиме на промоцијата на ова издание кое ќе биде попратено со  трибината „Глобалната перспектива на сексуалните права и предизвиците во Македонија“ што ќе се одржи на 19. 11.2009 (четврток) во Точка во 1300 часот. Учесници во дискусијата ќе бидат Силва Пешиќ, национален советник за човекови права при Канцеларијата на постојаниот координатор за ОН, Жарко Трајановски експерт за сексуални права и Драшко Костовски како претставник од Х.Е.Р.А.  Програмата стои во прилог.

Ќе ни биде задоволство ако земете директно учество во дискусијата и ги истакнете искуствата на вашата организација во полето на сексуалните права.

 


ХОПС – Опции за здрав живот во соработка со Коалицијата за промоција и заштита на СЗП на маргинализираните заедници, и со поддршка на Набљудувачката мисија на ОБСЕ во Македонија, има чест да Ве покани на панел дискусија:

‘Корисниците на дроги во медиумите – стигма и дискриминација‘

Панел дискусијата ќе се одржи на 17.11.2009 (втроник) во Клуб на Новинари, од 10:30ч до 12:30ч. Свои излагања ќе имаат: Ирена Цветковиќ, истражувач;  Лазар Бундев, активист за правата на корисниците на дроги; Славица Кнежевиќ- Гајдазис, невропсихијатар и субспецијалист за зависности, а средбата ќе биде модерирана од Жарко Трајановски, истражувач, блогер, колумнист и активист.