Соопштение за јавноста на холандската амбасада по повод нападот на ЛГБТИ Центарот во Скопје

Соопштение за јавноста на холандската амбасада по повод нападот на ЛГБТИ Центарот во Скопје

Амбасадата на Кралството Холандија денеска објави соопштение за јавноста во кое се осудува саботниот напад на ЛГБТИ Центарот во Скопје, проект кој добива финансиска и морална поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија.

 

Амбасадата ги властите да ги осудат насилничките дејства кои ја загрозуваат сигурноста и безбедноста на граѓаните.

 

Понатаму во соопштението се вели:

„Амбасадата исто така бара од надлежните да спроведат темелна истрага и сторителите да ги изведат пред лицето на правдата, како и да ги направат сите можни напори за да обезбедат заштита на имотот и личната безбедност на граѓаните, без разлика на нивниот социјален статус или убедувања“.

 

Извор: Амбасада на Кралство Холандија