Марш на толеранција 2016

Марш на толеранција 2016

Вчера, 13-ти ноември, традиционално во 12ч од пред Музејот на Град Скопје, Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ по осми пат го организираше Маршот на толеранција, посветен на борбата против говорот на омраза.

15002404_10155121753421111_8682891554362743686_o

Овогодинешниот Марш на толеранција беше поддржан од Платформата против говор на омраза, од каде се спротивставуваат на културата на неказнивост и ги повикуваат надлежните државни институции: Министерството за внатрешни работи, јавните обвинителства и судовите да преземат итни и неодложни мерки за гонење и санкција на говорот на омраза.

15000832_10155119037751111_3309283710910178055_o

Под слоганот Омразата е слабост активистите за човекови права порачаа дека говорот на омраза не завршува на зборови туку продуцира насилство. На осмиот Марш на Толернцијата, активистите ги повикаа МВР, Јавните обвинители и судовите да преземат итни и неодложни мерки за гонење и санкција на говорот на омразата, бидејќи за голем дел од нападите нема правна разрешница.

15016257_10155119041181111_5373919017767335716_o

Како дел од Маршот, на платото пред Универзитет на ЈИЕ, каде што и заврши рутата, беа промовирани видеа во кои повеќе јавни личности го изразуваат својот став и осуда на говорот на омраза. Видеата можете да ги погледнете овде.