Мексико Сити усвои нов закон за промена на родот на трансродовите лица

Мексико Сити усвои нов закон за промена на родот на трансродовите лица

Мексико Сити усвои закон со кој на трансродовите лица законски ќе им биде дозволно да го променат родот без да чекаат на одлука на судовите.

 

Минатиот четврток законодавното собрание на федералната област го усвои законот со четириесет гласови „за“ и ниту еден „против“. Шест пратеници беа воздржани.

 

Хорхе Запеда Круз, претседателот на комисијата за ранливи групи, рече дека правните промени биле „неизбежни“. Тој смета дека на градските власти им било приоритет да ја забранат дискриминацијата врз основа на сексуална ориентација и родов идентитет во сите сфери на јавната администрација.

 

Мануел Гранадос Коварубиас, претседателот на собраниската комисија за човекови права, рече дека амандманите на граѓанскиот закон ќе ги подобрат животите на трансродовите луѓе.

 

„Законот е во согласност со уставните реформи со кои се обезбедува надзорот на основните права на луѓето со тоа што не се дозволуваат дискриминаторски дела“- вели тој.

 

Тој рече дека промените не само што ќе ги елиминираат долгите и комплицирани судски процедури за трансродивите луѓе, туку и го признаваат нивното достоинство.

 

Мексико Сити веќе има напреден закон за антидискриминација со кој се заштитени ЛГБТИ лицата и според кој трансфобијата се смета за кривично дело. Тој е првиот град во Латинска Америка во кој без медицински преглед се дозволени промени на родот во изводите од матичната книга на раѓање.

 

Уште од 2012, Аргентина дозволува промена на родот без извршени опретивни зафати и дозвола на доктор, а пак следната недела се очекува чилеанскиот сенат да гласа за усвојување на закон со кој на трансродовите лица ќе им биде дозволена промена на родот без извршени опретивни зафати.

 

Извор: Gay star news