Разговор со Gabe Riggs, авторот на Punk Love Foucault

Разговор со Gabe Riggs, авторот на Punk Love Foucault

Морав да бидам поинаква личност кога ја напишав книгата. Не можев да бидам јас. Немаше начин да пишувам за мојот живот, освен ако не бев малку одвоен …

Gabe Riggs – 16-ти октомври 2017

Задна корица

Punk Love Foucault му дава глас на она постоење кое се наоѓа на границата, а тоа е трансродовиот живот во општество управувано од секс и сомнежот во себе, без разлика кој си. Тоа е приказна за растењето на трансродовата младина која се бунтува дури и против значењето на трансродноста. Во рамките на оваа атипична околност, таа критички се ангажира во егзистенцијалните основи што ги движат сите наши врски, од фамилијарните до чудните. Наместо да се исповеда колку е тешко да се биде “абнормален”, овој мемоар е за тоа колку е тешко, точка, да се биде жив во свет кој не е подготвен да прифати никого.

За книгата

За што е оваа книга?

Книгата е за моето детство и младоста. Следи три главни теми: идентитет, односи и политики. Јас го користам зборот политики на лабав начин, што значи дека политиките честопати се и наши верувања, но “верувањата” го имаат она старомодно чувство на религијата, а јас сум атеист. Низ мојот живот, го истражувам проблематичното прашање за тоа каде треба да припаѓам. Во еднаква мера, книгата е за светот околу нас, шупливото чувство за себе, кое се развива на место каде што тешко може да постои сочувство, и како да се најде сила да се остане во живот и да се движи напред.

Кога почнавте да ја пишувате?

Почнав да пишувам за мојот живот во февруари 2015 година додека составував е-маил до еден стар професор од средно училиште.

Колку време Ви требаше да ја напишете?

Е-маилот се претвори во книга во текот на две години.

Како дојдовте до идејата?

Пишував личен дневник уште од мојата 14-та година, но се’ додека не станав вистински возрасен, не сфатив дека моите стари дневници се навистина интересни за читање. Го документирав мојот раст како човечко суштество веќе десет години и имав многу богат увид што требаше да се сподели со други луѓе; луѓе кои поминале, минувале, или на крајот би поминале низ она што јас поминав.

Имавте ли мака со некои делови од книгата?

Целата книга? Мислам, како да почнеш да пишуваш за својот живот? Морав да бидам поинаква личност кога ја напишав книгата. Не можев да бидам јас. Немаше начин да пишувам за мојот живот, освен ако не бев малку одвоен, а тој простор е тешко да се поттикне. Поголемиот дел од книгата беше напишана во 02:00 часот наутро, откако ќе испушев кутија цигари и повеќе не можев да чувствувам ништо.

Кој беше лесниот дел?

Одлуката да ја објавам. Немав никакво двоумење да го прикажам поголемиот дел од мојот живот на луѓе кои можеби никогаш нема да ги сретнам. Всушност, тоа беше ослободување. Сега, луѓето знаат од каде доаѓам, низ што сум поминал и во што верувам, до одреден степен. Можеме да прејдеме директно до деловите кои се важни.

Ликовите се целосно фиктивни или имате позајмено од луѓе кои ги познавате од вистинскиот свет?

Ниту еден од моите ликови не е фиктивен. Но, некои луѓе кои имаат одиграно главни улоги во мојот живот не се во книгата. Пишувањето на мемоари сепак е пишување на приказна, па затоа се одлучив за тематска конзистентност, а не за детален извештај за секој настан или личност во мојот живот.

Сите знаеме колку е важно писателите да читаат. Дали има некои конкретни автори кои имаат влијание врз тоа пишувате, и ако е така, како тие влијаат врз вас?

Michel Foucault. Можам да ги читам неговите книги одново и одново и никогаш да не ги имам истите мисли. Тој ме предизвика да пишувам на начин кој е слоевит, на начин кој може да го прошири мозокот. Навистина ми е тешко да читам фикција бидејќи приказните имаат тенденција да бидат линеарни. Повеќе сакам да читам и да пишувам на начин кој е цикличен, јамкаст и одразувачки.

Имате ли целна група на читатели?

Секој кој се бори со тоа како да воспостави врска со светот треба да ја прочита книгата. Тоа е веројатно секој. Транс луѓето, сиромашните, и бездомните квир деца веројатно ќе се поврзат најмногу.

За процесот на пишување

Дали имате процес на пишување? Ако е така, можете ли да го опишете?

Порано имав процес кој подразбираше двочасовни бањи и пет шољи чај, но тоа беше пред да напишам две книги. Сега пишувам кога имам време, обично после работа и пред да дојдат моите деца. Едно лето поминав тринаесет часа дневно пишувајќи во еден кафуле и тоа создаде навика. Тешко е да престанете да пишувате, овие денови.

Правите ли нацрти? Ако е така, го правите тоа опширно или само насловите на поглавјата и неколку реченици?

Не би рекол дека правам нацрт, но размислувам. Ако имам добра идеја, тогаш пишувам неколку страници со таа идеја на ум и гледам каде ќе ме одведе. За мене, не станува збор за заплетот или за ликовите, туку за тонот на гласот. Затоа морам да напишам неколку страници додека сум фокусиран на мојата идеја за да видам каков глас излегува од мене додека пишувам. За мене, гласот е поважен од заплетот. Можете да направите дури и наједноставните работи да звучат комплицирано со вистинскиот глас.

Правите ли корекции додека работите или чекате додека не завршите?

Ужасно сум во попатното уредување. Обично морам да поминам низ моите парчиња повеќе пати за да ги уредам сите мои грешки.

Ангажиравте ли професионален уредник?

Ангажирав професионален уредник. Невозможно е да ги фатите сите свои грешки.

Дали слушате музика додека пишувате? Ако одговорот е да, што е она што ги раздвижува прстите?

Јас обично слушам многу гласна, иритирачка музика. Јас сум пристрасен да пишувам во преполни кафулиња или гласни панк рок настапи. Има нешто во врска со луѓето што врескаат и трчаат наоколу, што ме тера да се повлечам во себе. Некои артисти на сум љубител кога пишувам се: Skinflint, Minutemen, и Onra.

За издавањето

Дали Вие им го доставивте Вашето дело на агентите?

Да. Секој агент кому му го испратив, сакаше да го објави. Никој од нив не можеше да ми го понуди тоа што го сакав.

Што Ве натера да се одлучите да одите независно, без разлика дали со само-издаваштво или со независен издавач? Дали тоа беше некој конкретен настан или постепен процес?

Откако го добив мојот прв договор со издавач, го испратив назад со речиси сè прецртано со црвено мастило. Ја завршив домашната работа и се борев со нив за речиси сè, од правата над работата по мојата смрт, до кој ќе го има последниот збор во врска со дизајнот на насловната. Ги преплашив! Тие не беа подготвени да се справат со автор кој го разбра тајниот јазик на издавачкиот свет. Сфатив дека не мора да платам некој друг за да ми помогне да ја продадам мојата книга; веројатно е подобро ако јас самиот ја продавам, со оглед на тоа дека тоа е книга за мене.

Дали корицата на книгата беше изработена професионално или ја направивте сам?

Ја направив сам! Веројатно се приметува.

Имате ли маркетинг план за книгата или импровизирате?

Имам лабав нацрт на работите што треба да ги направам, но попатно учам каде е пазарот. Си поставувам цели (на пример, да контактирам тројца рецензенти до тој и тој датум).

Имате ли совет за оние кои размислуват да станат независни автори?

Ако имате неколку илјади долари за да започнете сопствен бизнис, тогаш можете да го направите тоа. Објавувањето на вашата книга бара пари, и тоа ќе помине извесно време пред да ви се вратат, но ако вашиот приоритет е да се поврзете со луѓе, тогаш чекањето се исплати.

За Вас

Каде пораснавте?

Mount Vernon, Washington

Каде живеете сега?

Bellingham, Washington

Што сакате читателите да знаат за Вас?

Сакам да имам добри разговори, затоа ве молам слободно контактирајте ме. Сакам да зборувам за вистинските срања. Животот не е убав, но искреноста им помага на сите да живеат полесно.

На што работите сега?

Работам на креативно не-фиктивно дело кое го зема “телото” како историска конструкција и го претвора во карактер кој е во интеракција со модерниот свет. Метакритичен наратив кој скока од еден историски карактер на друг, користејќи ја техниката на приказна-во-приказна. Блиску е до фикција колку што можам и блиску е до издавањето квир теорија, без да бидам професор колку што можам.

Крај на интервјуто:

За да дознаете повеќе за Gabe посетете ја неговата веб-страница.

Обезбедете си копија од Punk Love Foucault преку Village Books.

Извор