Во Осиек се регистира истополов пар од Македонија

Во Осиек се регистира истополов пар од Македонија

Пред неколку денови во матичната служба во Осиек се регистираа две македонски државјанки.

Поради тоа што во Македонија не е можно пред матичар да се венча истополов пар, овие две Македонки одлучија да склопат животно партнерство во Осиек.

 

Како што јавува порталот Осиек031, нововенчаниот пар планира да живее надвор од Македонија во некоја од земјите членки на Европската Унија кои во најголем дел ја прифатија можноста за регситрација на истополови парови.

 

Ова е прв случај на регистрација на истополов пар во матичната служба во Осиек, но се очекува да не биде и последен. Се препоставува дека истополовите парови од земјите од соседството како Србија и БиХ би можеле да доаѓаат во Хрватска како таму би си ги озакониле партнерството.

 

Досега најголем број на истополови партнерства биле склучени во Загреб каде биле вклучени дваесет и седум, три биле вклучени во Риека, два во Сплит и Ровињ, и по еден во Копривница, Пулам Пазин, Опатија, Дубровник и Осиек.
Извор: crol.hr