Пет илјади луѓе маршираа за ЛГБТ правата на Фарските острови

Пет илјади луѓе маршираа за ЛГБТ правата на Фарските острови

Минатата недела една десетина од популацијата на Фарските острови маршираше на фарскиот марш на гордоста. Но, и покрај широката подршка на јавноста, законодавците од оваа земја сè уште продолжуваат да се противат на легализацијата на истополоите бракови.

 

Фарските острови се автономна земја која е зависна од Данска и заедно со Финска тие остануваат единствените нордиски земји во кои не е дозволено истополовите парови да стапуваат во брак.

 

На Фарските острови живеат околу педесет илјади жители, а според проценките на полицијата, пет илјади биле присутни на маршот кој се оддржа во главниот град Трошавн.

 

Неодамнешните анкети покажуваат дека поддршката на истополовите бракови помеѓу островјаните изнесува шеесет и осум насто.

 

Меѓутоа, усвојувањето на законот со кој ќе се дозволат граѓански бракови за истополовите парови беше одбиено минатиот март со дваесет гласови „против“ наспроти единаесет „за“.

 

Извор: Gay Star News