Словачкиот парламент усвои уставна забрана за истополовиот брак

Словачкиот парламент усвои уставна забрана за истополовиот брак

Словачкиот парламент усвои уставна забрана за истополовиот брак, менувајќи ја дефиницијата на бракот кој сега претставува „уникактна врска помеѓу маж и жена“.

 

Уставните промени, кои беа усвоени со сто и два гласови „за“, осумнаесет „против“ и три воздржани, беа заеднички предложени од страна на влаедачката партија Смер и нејзиниот опозициски ривал Христијанско-демократската партија, а исто така беа поддржани и од седум пратеници од други партии, се вели во извештајот на Блумберг.

 

Со амандманот се забрануваат истополовите врски да бидат признаени како „брак“, но исто така и одобрување бенефициите кои ги имаат признаените заедници помеѓу маж и жена“.

 

Со усвојувањето на овој амандман, Словачка, во која според пописот од 2011 шеесет и два проценти од населенито е римокатоличко, претстувува девијација од мнозинството земји членки на ЕУ кои преземаа чекори за легализација на истополовиот брак и граѓански заедници.

 

Критичарите велат дека премиерот Роберт Фико ги следи неговите источно европски колеги од Полска и Хрватска, кои исто така усвоија слични забрани, со цел да ја зголеми подршката на конзервативните гласачи откако минатиот март ги загуби претседателските избори.

 

„ Овој потег оди наспроти трендовите во ЕУ и претставува типична идеологија на социјалистичката партија“ – рече Григориј Месежников, диркеторот на Институтот за јавни работи во Братислава.

 

Извор: LGBTQ Nation