Прва ослoбодителна пресуда за одгледување на медицинска марихуана во Бугарија, пренесува Академик

Прва ослoбодителна пресуда за одгледување на медицинска марихуана во Бугарија, пренесува Академик

Според веста преземена од порталот news.bg, во Бугарија е донесена првата ослободителна пресуда за лице кое било обвинето за поседување и одгледување на медицинска марихуана.

 

Станува збор за Марин Калчев кој бил обвинет дека засадил и одгледал две растенија коноп кои ги користел за да ги олесни симптомите на болеста од која страдал – мултиплекс склероза.

 

„Судот наредил експертизa за да се докаже влијанието од лекувањето и всушност тие аргументи биле пресудни за одредувањето на ослободителната пресуда“ – пренесува Академик.

 

„Во овој случај се намалува чувството на замор и вкочанетост при физичко оптоварување, а има влијание позитивно и на општата здравствена состојба“, изјавиле екпретите по извршените анализи кои покажале дека употребата на марихуана за медицински цели ги намалува симптомите на мултиплекс склероза.

 

„Инетересно е што овој случај е судски преседан за Бугарија, но постои изгледна веројатност одлуката на судот да биде основа при разгледањето и одлучувањето на други слични случаи во иднина“ – се вели во текстот објавен на Академик,

 

Извор: Akademik