Хjуман Рајтс Воч објави видео кое го документира зголеменото насилство врз ЛГБТ Русите

Хjуман Рајтс Воч објави видео кое го документира зголеменото насилство врз ЛГБТ Русите

Њујорк- Минатиот вторник организацијата за човекови права Хјуман Рајст Воч објави видео во кое се документира зголеменото насилство врз руската ЛГБТ популација.

 

„Руските власти имаат моќ да ги заштитат правата на ЛГБТ луѓето, но наместо да го прават тоа – тие го ингорираат насилството“ – изјави Тања Купер, истражувач Хјуман Рајтс Воч која работи на полето на почитување на човековите права во Русија.

 

„Со тоа што ја игнорираат реториката која промовира омраза и насилство, руските власти испраќат опасна порака во моментите непосредно пред отварањето на олимписките игри дека нема ништо лошо во тоа да се напаѓаат геј луѓето“ – додае таа.

 

Гледајте го видеото овде.

 

Извор: LGBTQ Nation