Писмо до Гардијан потпишано од страна на организации на сексуални работници/чки и академици

Писмо до Гардијан потпишано од страна на организации на сексуални работници/чки и академици

По серијата написи во британскиот весник Гардијан, Меѓународниот комитет за правата на сексуалните работници во Европа (ИЦРСЕ) и многу други организации на сексуалните работници/чки, академици и сојзници го потпишаа писмото со кое се бара порамноправна репрезентација на дебатата за криминализација на клиентите на сексуалните работници/чки.

 

До денеска писмото не беше објавено и Гардијан не стапи во контакт со ИЦРСЕ.

 

Почитувани,

 

Сексуалните работници/чки и академиците бараат порамноправна репрезентација на дебатата за криминализацијата на клиентите во Европа.

 

Шокрини сме од неодамнешната серија на написи објавени во Гардијан кои не беа поврзани со кои било специфични вести во тој период. Гардијан објави четири написи во рок од два дена (11-ти и 12-ти декември) во рубриката „Глобален развој“, вклучувајќи и интерактивна мапа на правната рамка за проституцијата во Европа, еден коментар и аудио водич, во кои се заговара прифаќање на шведскиот модел на криминализација на клиентите.

 

Серијата на написи се појави во време во кое беа уапсени голем број на сексуални работници/чки во Абердин, Бредфорд, Глазгов и Лондон, и една недела пред Меѓународниот ден против насилството врз сексуалните работници/чки на кој голем број на сексуални работници/чки од Европа и целиот свет се собираат со цел да побараат да се стави крај не само на физичкото насилство, туку и на насилството спозорирано од државата вклучувајќи ја криминализацијата на нашите клиенти. Шведскиот модел, кој доби големо внимание во вашиот весник, оди наспроти тие барања.

 

Квалитетот и квантитетот на написите и информациите кои се презентираат во нив повеќе преставуваат пропагаден обид кој се залага за шведскиот модел, отколку известување кое се базира на факти. Понатомошното истражување ќе покаже дека шведскиот модел се покажал не само како недоволен, туку и како опасен за сексуалните работници/чки и против кој се залагаат голем број на битни меѓународни организации вклучувајќи ги и Глобалната алијанса против трговијата со жени, Светската здравствена организација, Програмата за развој на Обединетите Нации, Заедничката програма за ХИВ/СИДА на Обединетите Нации и многу други. Исто така постојат голем број на проверени докази од страна на реномирани академици кои го преиспитуваат прашањето како овој модел ја поддржува благосостојбата на сексуалните работници/чки.

 

Ви го презентираме нашиот одговор на погрешните информации кои се презентирани како докази во вашите извештаи.

 

Во вашата интерактивна мапа на Европа, Франција ја дефинирате како земја во која „е нелегално да се купува секс, и иако проститутките не се гонети, клиентите можат да бидат казнети“. Ова не е точно. Криминализацијата на клиентите која беше изгласана од националното собрание сè уште нема поминато низ сенатот, ниту пак одлуката за повлекување на законите за пасивно подведување. Секауалните работници/чки се сè уште криминализирани. Во последните неколку денови, само во Париз полциските операци допринесоа за апсењето на голем број на сексуални работници/чки кои имаат имигратско потекло, за малтретирања на трансродови улични работници/чки, за конфискација на возила, пари и други лични предмети. Криминализацијата, апсењата и депоратциите се секојдневна реалност на сексуалните работници/чки во Франција.

 

Во вашето објаснување на ситуацијата во Ирска се вели дека „оваа година законите за проституција беа предмет на голема ревизија од страна на Одделот за правда кој во обид да ја намали побарувачката на сексуални сервиси препорача криминализиација на купувањето секс“. Ова не е точно. Иако парламентарниот комитет за правда препорача криминализација на купувањто секс, тоа не беше прифатено од страна на Оддлот за правда и Министерот изрази битни резерви во врска со препораката.

 

Во друг напис (Проституција: зошто Швеѓаните мислат дека се во право) се вели дека откако законот за криминализација на клиентите бил имплментиран во Шведска во 1999, „полцијата вели дека бројот на проститутки се намалил за две третини“. Ова претставува погрешна репрезентација. Во 2007, шведскта влада соопшти: „Не можеме да дадеме недвосмислен одговор на прашањето (дали проституцијата се зголемила или намалила) и заклучила дека „не постои причинско последнична врска помеѓу законите и промените во проституцијата (Скархед, 2007). Ова е прилично различно од она што е објавено во написот. Потеклото на вашите изкази дека бројот на сексуалните работници/чки се намалил доаѓа од намалувањето на бројот на уличните сексуални работници/чки. Меѓутоа, шведската влада нема идеја дали овие лица се повлекуваат од сексуалната работа или само го менувааат начинот на кој работат. Шведската влада признава дека бројот на сексуални работници/чки кои контактираат со клиентите преку интернет се зголемил.

 

Ви истиот напис, објавен е цитат од Кајса Валберг:„Имаме мала група на лобисти кои се залагаат за проституцијата и кои се многу моќни“. Да ги наречете сексуалните работници/чки кои ги бараат своите човекови и работнички права „моќно лоби“ претставува обид да им се одземе гласот на сексуалните работници/чки. Да нè нарчете „многу моќни“ имплицира дека се залагаме за индустријата, наместо за сексуалните работници/чки. Сексуалните работници/чки се поддржани од голем број на групи, вклучувајќи групи за човекови права, феминистички, геј, лезбесјки и трансродови организации како и голем број на ХИВ организации. Ние не сме ниту за, ниту против проституцијата. Ние се залагаме за политика за сексуалната работа која се базира на докази и за човековите права на сексуалните работници. Со оваа изјава се затскриваат агендите на владите кои на глобално ниво се залагаат за криминлизација.

 

Оваа изјава е уште повеќе шокирачка кога во написите не се споменува дека дел од групите кои ги водат камапањите за поддршка на криминализацијата на клинетите во Велика Британија и Ирска се екстремно богати и поврзани со христијански организации какви што се Christian Action Research and Education (CARE) кои делуваат како секретар на сèпартиската парламентарна група за проституција и глобалната трговија со секс во Вестминистер. CARE е позната по тоа што лобира против геј и репродуктивните права и по тоа што нуди беспатни волонтери на членовите на парламентот со исклучок на геј пратениците на чиј „животен стил“ тие се спротиставуваат. Пратеникот Крис Брајант зборуваше против ваквата хомофобија. Кој би поверувал дека тие се грижат за интерестите на жените, трансродовите лица и геј луѓето односно мнозинстовото на луѓе кои ги нудат своите сексуални услуги?

 

Голем број на организации во Ирска ја поддржуваат криминализацијата на клинетите на сексуалните работници/чки во Руама, што е цитирано во еден од вашите написи. Вашиот репортер не напоменува дека Руама претставува ребрендиран Magdalene Laundries на дваесет и првииот век, кој полуларно се нарекува „робовски пералници“. Magdalene Laundries со декади ги експлотираше „паднатите жени“ и масовните злоупотреби и масовните гробници кои ти ги имаат создадено претставуваат вечна дамка на срамот во ирската историја. Руама беше основана како заедничка инцијатива на Good Shepherd Sisters и Our Lady of Charity Sisters, кои раководеа со Magdalene Laundries. Поранешниот ЛГБТ директор во Хјуман Рајтс Воч напиша дека „дури и нивните робовски пералници не можат да ја исперат крвта од нивните раце“.

 

Ќе го завршиме ова писмо со соопштение на Светската здравствена организација објавено во декември минатата година: „Сите земји треба да работат на декриминализација на сексуалната работа и елиминација на неправедната апликација на кривичните закони и регулативи против сексуалните работници/чки.

 

Ви благодариме за објавувањето на ова писмо и се надеваме дека во иднина вашиот веник ќе понуди поширока дебата. Исто така ги охрабруваме новинарите и истражувачите целосно да го истражат влијанието на христијанските групи врз политиката на сексуалната работа.

 

Искрено ,

Luca Stevenson, Coordinator, International Committee on the Rights of Sex Workers in Europewww.sexworkeurope.org

Molly Smith, Organiser, Sex Worker Open University www.swou.org

SCOT-PEP, sex worker organisation, Scotland

Cari Mitchell, English Collective of Prostitutes

Dr Kate Hardy, University of Leeds

Dr Graham Ellison, Reader in Criminology, Queen’s University, Belfast

Dr Jay Levy, Researcher, UK

Professor Phil Hubbard, University of Kent

Nicola Mai, Professor of Sociology and Migration Studies, London Metropolitan University

Dr Tuppy Owens, Disability Charity Worker, Outsiders Trust & TLC Trust

Dr. Mary Laing, Lecturer in Criminology, Faculty of Arts, Design and Social Sciences, Northumbria University

Anastacia Ryan, PhD researcher, UK

Caoimhe Mader McGuinness, Postgraduate Researcher, Queen Mary University, UK

Rosie Campbell OBE, CEO Genesis Leeds, Chair National Ugly Mugs Advisory Group UKNSWP, visiting Research Fellow Leeds University & postgraduate researcher Durham University

Jane Pitcher, UK Network of Sex Work Projects

Alex Bryce, Manager National Ugly Mugs Scheme

PG Macioti, Postgraduate Researcher, Open University, UK

Katie Kruz, Keele University, Law department

Ellis Suzanna Slack, writer, campaigner, researcher, UK

Caroline Lynch, Chairperson, Scottish Secular Society

Morgane Merteuil, General Secretary, STRASS, French Union of Sex Workers

Support Transgenre Strasbourg, France

Irina Maslova, Silver Rose – Association of sex workers and their allies, Russia

Veronica Munk, coordinator TAMPEP-Germany

Aoife Nic Seáin, public relations officer Sexworker Verein (UNO-recognised international NGO based in Vienna)

Jury Kalikov. Director of NGO AIDSi Tugikeskus (AIDS Information & Support centre), Estonia

Matthias Lehmann, Researcher, Germany

Christiane Howe, sociologist/researcher, Humboldt University, Berlin, Germany

Kemal Aysu Ördek, Chair of Red Umbrella Sexual Health and Human Rights Associaton

Sonja Dolinsek, Researcher and editor of the online magazine “menschenhandel heute”, Berlin, Germany

Aliya Rakhmetova, Executive Director, Sex Workers Rights Advocacy Network of Central & Eastern Europe and Central Asia (SWAN)

Association of Hungarian Sex Workers

Christian Knappik, CEO Sexworker Verein (Vienna) & senior admin www.sexworker.at

Ron Weitzer, Professor of Sociology, George Washington University, USA

Borche Bozhinov, President STAR-STAR, Macedonia

Dr Calum Bennachie, Co-ordinator, New Zealand Prostitutes Collective

Tais Plus, Sex Worker Organisation, Kyrgyzstan

Agata Dziuban, researcher/lecturer, Jagiellonian University, Krakow, Poland

Licia Brussa, TAMPEP International Foundation

Marjan Wijers, independent researcher, trainer & consultant human rights and human trafficking, Netherlands, Rights4Change, Netherlands

Alexandra van Dijk, Buro Brycx, Netherlands

Jerry Barnett, SexAndCensorship.org

Sonia Verstappen, anthropologist, Brussels, Belgium

Marian Ursan, President, Carusel Association, Romania

Paul S. Braterman, Professor Emeritus University of North Texas, Hon Sr Research Fellow in Chemistry, University of Glasgow

Francisca Funk, sexworker from Frankfurt und Vorsitzende des http://www.regenschirm-ev.de/

Fuensanta Gual, President CATS (Comite de Apoyo a las Trabajadoras del Sexo), Spain

Сharitable organisation  «All-Ukrainian League «Legalife»

Mag.a Sophia Shivarova, LEFÖ Tampep Austria

Colectivo Hetaira, Spain

Marianne Schweizer, Association Aspasie, Geneva

Fabian Chapot, Association Boulevards, Geneva

Pia Covre, Comitato per i Diritti Civili delle Prostitute Onlus, Italy

Rayna Dimitrova, Health and social development Foundation, Sofia, Bulgaria

Mechthild Eickel, Madonna e.V., Germany

MariaMagdalena, Beratungsangebot für Frauen im Sexgewerbe, CH/St. Gallen, Switzerland

Fleur de Pavé, Lausanne, Switzerland

Hydra e.V., Berlin, Germany

Feminist Initiative -network from Finland

LEFÖ/TAMPEP, Vienna, Austria

Associazione Radicale Certi Diritti, Italy

Alexandra Oliveira, Professor at the University of Porto, Portugal

Dan Gallin, trade unionist, Geneva, Switzerland

 

Извор: Sex work europe