Челси Менинг се закани дека ќе ја тужи Американската армија доколку не и биде овозможена транзиција

Челси Менинг се закани дека ќе ја тужи Американската армија доколку не и биде овозможена транзиција

Кртот на Викиликс Челзи Менинг се закани дека ќе ја тужи Амриканската армија поради нејзиното одбивање да и дозволи транзиција.

 

Поранешниот војник се оутираше како трансродова личност откако беше најавено дека е осуден на триесет и пет годишна затворска казна поради објавувањето на седумстотини илјади тајни воени документи додека работела како разузнавачки аналитичар во Ирак.

 

Менинг моментално се наоѓа во машки воен затвор во САД, а службениците во затворот ја приморале да се облекува како маж.

 

Во писмо постирано на вебсајтот Private Manning Support Network, таа напиша дека нејзниот адвокат Дејбуд Комбс и помага во пишувањето на молбата за третман.

 

Таа рече: „Дејвид Комбс ќе ме преставува во мојот обид да добијам барем РЛЕ (Real Life Experience) и HRT третмани со тоа што ќе ми помага во работите поврзани со искористувањето на моите административни можности и доколку бидам одбиена во поднесувањто на писмена жалба до судот“.

 

Војската соопшти дека не овозможува третман за родова дисфорија.

 

Армиската медицинска команда соопшти дека отсега на затворениците им е дозволена хормонска терапија во затвор, иако Менинг очигледно е прва која го побарала тоа.

 

Извор: gay star news