Научници го спречуваат нападот на СИДА-та врз имунитетот

Научници го спречуваат нападот на СИДА-та врз имунитетот

Научници тврдат дека пронашле начин да го спречат нападот на СИДА-та врз имунитетот во истражувањето кое може да резлутира со вакцина.

Истражувачите открија дека доколку ја елиминараат мембраната составена од холестерол која го опкружува вирусот, ХИВ-от не може да ја попречи комуникацијата помеѓу имунитетните клетки и имуниот систем се враќа во нормала.

Научниците открија дека на ХИВ-от му е потребен холестерол, кој го собира од првите имунитетни клетки кои ги инфицира, за да ја одржи надворешната мембрана течна.

Тоа му дозволува на вирусот да комуницира и да го попречи имуниот систем на телото.

Долготрајниот ефект на попречената комуникација е уништувањето на нормалната одбрана на телото против СИДА вирусот, кој е одговорен за 1.8 милиони смртни случаи годишно.

Но, истражувачите велат дека не можат да го спречат ХИВ вирусот во оштетувањето на имуниот систем доколку го отстранат холестеролот од надворешната мембрана на вирусот.