Денеска е Светски ден на борба против СИДА-та

Денеска е Светски ден на борба против СИДА-та

По 21-ви пат, денеска, светот ќе го одбележи меѓунаордниот ден посветен на борбата против СИДА-та. Групата што работи на оваа тематика при Обединетите нации, а во која се обединети напорите на 5-те агенции UNAIDS, UNHCR, WHO, UNFPA и UNIFEM во соработка со невладината мрежа Y-Peer, невладината Х.Е.Р.А и фестивалот ТАКСИРАТ, организира бројни активности во текот на целиот ден.

Целта е да се поддржат напорите за превенција на пандемиското ширење на ХИВ, да се подобрат условите за лекување и услугите, да се елиминира стигматизацијата и дискриминацијата на луѓето кои живеат со ХИВ/СИДА.
 
Темата на Светскиот ден за борба против СИДА-та се фокусира на аспектот на човековите права, под слоганот
“Ги живеам моите права. Стоп за сидата. Одржи го ветувањето”.

Со седум нови случаи од кои шест ХИВ-позитивни и еден заболен, Македонија и на овогодинешниот Меѓународен ден на борба против сидата се смета за земја со ниска преваленција.