Србија: Лидерот на Образ оди на суд

Србија: Лидерот на Образ оди на суд

Крајниот десничарски српски лидер Младен Обрадовиќ ќе оди на суд под обвинение за предизвикување насилство во текот минатогодишната на геј парада во Белград на која повеќе од сто лица беа повредени.

Минатиот четврток за време на отворањето на судската расправа, Обрадовиќ, предводникот на националистичката организација Образ, негираше дека бил одговорен за случувањата.

Обрадовиќ и уште тринаесет други лица се обвинети за насилно однесување на јавнен собир. Тие се соочуваат со казна до дванаесет години затвор.

Екстремно-десничарската група ја нападна полицијата која ја обезбедувше белградската геј парада минатиот окомври. Прозападната српска влада вети дека ќе ги штити човековите права, доколку сака да добие членство во ЕУ.