Надеж за вакцината за кокаинска зависност

Надеж за вакцината за кокаинска зависност

Националниот институт за злоупотреба на дрога на САД проценува дека повеќе од пет милиони Американци над 12-годишна возраст употребиле кокаин во 2008-та година. Иако корисниците можат да доживеат голема еуфорија и зголемена енергија, тие исто така можат да го доживеат инфаркт, мозочен удар и напади. Една студија, објавена завчера во оналјн магазинот Molecular Therapy, покажува дека постои можност наскоро да биде создадена вакцина против кокаинската зависност.

Научниците од Weill Cornell медицинскиот колеџ развија вакцина која се состои од супстанција слична на кокаинот и неактивен вирус на настинка. Вакцината ја тестирале на глувци зависни од кокаин. По инјектирањето на вакцината, глувците биле инјектирани со кокаин, но тие не трчале наоколу и не биле хиперактивни како во претходните реакции на кокаинот. Се верува дека вакцината е ефикасна, бидејќи таа се соединувала со кокаинот во крвта, така што кокаинот никогаш не стигнува до мозокот.

Д-р Роналд Кристал, главниот истражувач и професор по генетска медицина на Weill Cornell, рече дека ефектите од вакцината траеле до 13 недели кај експерименталните глувци. Иако не постои терапија за кокаин, сепак оваа вакцина дава голема надеж и се преземаат чекори да се почне со испитувања врз луѓе во текот на следните две години.