Kye Allums е првиот трансродов кошаркар

Kye Allums е првиот трансродов кошаркар

Студент од Вашингтон стана првото транссексуално лице кое игра кошарка во Националната Атлетска Асоцијација (NCAA) во САД.

Kye Allums, 21, од Универзитетот Џорџ Вашингтон, овој месец ќе се врати во тимот на жените, иако тој денес се смета за маж.

На играчот му е дозволено да продолжи да игра во женската дивизија, се додека тој не почне да ја прима хормонската терапија.

Иако тој се смета за маж, Allums ќе продолжи да игра за тимот на жените, од кој ја има добиено својата стипендија. Тој има намера да започне со третман со тестостерон по неговата последна игра за универзитетот.

Од универзитетот велат дека тој има право да игра за тимот се додека ги почитува правилата на NCAA во врска со хормонската терапија и забранетите лекови.