Претпазливо на овогодишниот белградски прајд

Претпазливо на овогодишниот белградски прајд

Организаторите на овогодишниот прајд во Србија велат дека учесниците треба да избегнуваат да пристигнуваат  на настанот во групи или носејќи транспаренти, за да се избегне опасност од насилство.

Десничарските екстремисти се заканија дека ќе има насилството на 10 октомври, денот кога ќе се одржи настанот. Екстремистите насилно ја спречија геј парадата во 2001-та година и ги принудија организаторите да го откажат истиот настан минатата година.

Полицијата вети дека ќе обезбеди сигурност на маршот оваа година, кој треба да помине покрај владините згради во центарот на Белград.

Организаторите во четвртокот објавија дека очекуваат присуство на повеќе од 1.000 луѓе. Тие велат дека најголеми ризик за безбедноста постои пред и после собирот, кога учесниците ќе се разделат во помали групи.

Маршот се смета за тест за српските власти, кои се залагаат за членство на Србија во ЕУ.