Тел Авив го проучува Берлинскиот модел

Тел Авив го проучува Берлинскиот модел

Мината сабота во Тел Авив се одржа марш за одбележување на годишнината од вооружениот напад на геј младински центар во градот, во кој загинаа двајца, а 13 лица беа повредени.

Следнот месец делегација на лицата кои биле повредени во пукањето ќе се приклучи на делегацијата на службениците од градот Тел Авив и општините, и израелски претставници на полицијата на средбата во Берлин со претставници на Maneo, група која обезбедува поддршка за геј и бисексуалните мажи кои биле жртви на насилство, со членови на Берлинската полицијата, со германски парламентарци и официјални челници во Берлин.

Берлинскиот модел беше усвоен од страна на други европски градови, како Барселона. Тој се заснова на соработка помеѓу Maneo и властите, особено со полицијата, која има два службеника кои работат со геј заедницата за да се справат со хомофобичните злосторства.

Доколку моделот е донесен во Израел, Hoshen, која претставува работна група за промена на стереотипите во врска со хомосексуалноста и бисексуалност, и спроведува  тренигнзи за професионалци за прашања кои се однесуваат на ЛГБТ луѓето, ќе ја преземе улогата на Maneo.