Клиника во Шпанија „лечела“ хомосексуалност

Клиника во Шпанија „лечела“ хомосексуалностВладата на шпанската покраина Каталонија покрена истрага за клиника во Барселона која наводно нудела третмани за лекување од хомосексуалност.

Поликлиниката Тибидабо, во главниот град на Каталонија, како што јавуваат шпанските медиуми, нуди таблети и психијатриски третмани кои хомосексуалците треба да ги „извади на прав пат“.

„Покрената е истрага за работата на клиниката“, изјави портпаролот на канцеларијата за здравство на регионалната влада, додавајќи дека оттаму сметаат оти хомосексуалноста не е болест.

Клиниката се соочува со парична казна доколку се утврди дека навистина нудела такви третмани.

Хомосексуалноста во Шпанија е легализирана набрзо по смртта на диктаторот, генералот Франциско Франко во 1979 година