Мексико Сити ги дозволи хомосексуалните бракови

Мексико Сити ги дозволи хомосексуалните бракови

Законодавниот дом на Мексико Сити ги одобри хомосексуалните браков  што претставува прв ваков закон донесен каде било во Латинска Америка.

“Законот беше целокупното одобрен од страна на 39 гласови во корист на законот, 20 против  и пет воздржани “, изјави портпаролот на главниот спонзор на законот, парламентарецот Davi Razu, минатиот понеделник.
Портпаролот Оскар Оливер рече дека мнозинство левичарските пратеници во Мексико Сити  спречиле да се изгласа опозиционерскиот амандман на нацрт-законот за геј бракови со кој би се спречиле истополови двојки да посвојуваат на деца.

“Со векови, неправедните закони забранува брак меѓу белците и црнците или Европејците и Индијанците”, изјави пратеничката Romo од Демократска Револуционерна Партија. Со новиот закон во Мексико Сити се менува значењето на бракот од “слободна заедница меѓу мажот и една жена во слободен сојуз меѓу две лица “.

Во крајот на 2007 година, Уругвај стана првата земја во регионот во која се легализираа граѓанските сојузи помеѓу лица од ист пол.