Австралијански свешетеник се надева на поинклузивно хрситијанство по прашањето на истополови бракови

Австралијански свешетеник се надева на поинклузивно хрситијанство по прашањето на истополови бракови

Австралијански свештеник изјави дека има надеж дека еден ден ќе биде во можност да венча истополови парови и дека ќе зборува со својот црковен совет за започнување на овој процес.

 

Пречесниот Крис Бединг, од Дарлингтон-Белви, рече дека има сомневања за процесот преку кој треба да биде усвоена еднаквост помеѓу браковите во Австралија, но и дека се надева дека наскоро ќе може да благословува истополови парови, исто како што ги благословува хетеросексуалните.

 

Следниот месец, свештеникот ќе го презентира својот предлог до синодот на Перт-англикаската епрахија, со кој би се потврдило дека правното признавање на истополвите врски може да постои паралелно со правното признавање на бракот помеѓу маж и жена, пренесе Вест Аустралијан.

 

Пречесниот Бединг, кој има триесет и две години, и, исто така, е пејач, актер и стенд-ап комичар, рече: „Често среќавам луѓе од сите полови идентитети и често се наоѓам во позиција да застапувам поинклузивно христијанство – тоа преставува дел од мојата мотивација за овој потег“.

 

Мулти-талентираниот пречесен Бединг, кој се опишува себе си како „среќен ерген кој се наоѓа на целибат“, стапи во служба на дваесет и три годишна возраст со што стана најмладиот свештеник во Австрлија.

 

Застапниците за еднавкост помеѓу браковите во земјата се загрижени за заостанувањето на Австрлија по ова прашање, откако во Нов Зелан и Тазманија слични закони веќе ги поминаа првите фази во нивните парламенти.