Португалија: Поддржан законот истoполови бракови

Португалија: Поддржан законот истoполови бракови

Португалскиот парламентот донесе закон да се легализираат хомосексуалните бракови, но ги отфрли предлозите да се дозволи хомосексуалните парови да можат да посвојуваат.

Нацрт-законот беше усвоен со поддршка на владеачката Социјалистичка партија и на други партии блиски до левицата.

Премиер Хозе Сократес отвори дебата со желба да се поддржи законот, велејќи дека тоа ќе се исправи една неправда што предизвикуваше непотребно страдање.

На законот жестоко му се спротивставија конзервативците во оваа католичка земја.

Десничарските партии побараа национален референдум за тоа прашање по спроведената петиција на која беа собрани повеќе од 90.000 потписи, но нивниот предлог беше одбиен.

Петочната дебата беше на моменти жестока, вели дописникот на Би Би Си од Лисабон, Алисон Робертс, со вербални напади на социјалистите врз централно-десничарската социјалдемотска партија.
 
Законот сега ќе бидат разгледани од страна на комисија, пред да се врати во конечна форма на гласање во парламентот.

Ако законот биде ратификуван од страна на претседателот Aníbal Cavaco Silva, би можел да стапи на сила во април – само еден месец пред посетата на Португалија од страна Pope Benedict XVI, кој е силен противник на геј браковите.

Ратификација ќе ја направи Португалија шестата земја во Европа да дозволат бракови од ист пол, откако Белгија, Холандија, Шпанија, Шведска и Норвешка.
Многу други земји имаат воведено граѓански партнерства, со кои геј и лезбејските парови можат да ги уживаат некои од правата на хетеросексуалците парови.