Црковен лидер ја осуди дискриминацијата на геј лицата

Црковен лидер ја осуди дискриминацијата на геј лицата

Според изјавата на патријархот Кирил минатата среда, Руската православна црква ја осудува дискриминацијата на сексуалните малцинства, иако ја третира хомосексуалноста како грев.

На средбата со генералниот секретар на Советот на Европа, пан-европско тело за човекови права, во неговата канцеларија во главаната катедрала во центарот на Москва, лидерот на Руската црква рече: “Ние ги почитуваме слободен избор на луѓето, вклучувајќи и сексуалните односи.”

Но, Кирил рече: “Верската традиција на речиси сите народи ја третира хомосексуалноста како грев.”

“Оние кои прават грев не смее да биде казнети и ние постојано  зборуваме против дискриминација на луѓето врз основа на нивната сексуална ориентација “, вели патријархот Кирил.Кирил, исто така, рече дека Црквата се противи со изедначувањето на односите помеѓу маж и жена со хомосексуалните врски.
Русија ја декриминализираше хомосексуалноста во 1993 година, потег што беше потребен да се приклучи на Советот на Европа. Но, јавното мислење во Русија по ова прашање е доста негативно.

Властите во Москва ја забранија геј парадата која ја окарактеризираа како “сатанска”, со што предизвикаа критики од групите за човекови права во Русија и во Европа. Групите кои се залагаат за правата на ЛГБТ популацијата ја одржаа својата прва парада во главниот град во 2007 година. 

Фестивалот заврши со насилство помеѓу учесниците и верските радикали и националисти. “Ние не би сакале Советот на Европа да прогласи милиони руски православни верници и други верници од целиот свет, како луѓе кои веруваат во верски суеверија”, рече Кирил.

Кирил, исто така, рече дека Руската Православна Црква никогаш нема да се придружи на оние кои веруваат дека еутаназијата и абортусот се права на луѓето. “Смртта не може да биде решение за проблемите дури и за болните луѓе”, рече тој.