Вакцината за СИДА ветува, експертите предупредувааат

Вакцината за СИДА ветува, експертите предупредувааат

Научниците од Bay Area ги прославија првите ветувачки резултати од најголемото тестирање на вакцина за СИДА, но и предупредија дека е се потребни поголеми истражувања пред вакцината да може  биде дадена на располагање за јавноста.

Веста дека експерименталната вакцина против СИДА тестирана на 16.000 доброволци од Тајланд се покажала како безбедна и скромно ефективнивна, ги изненади истражувачите, кои досега беа навикнати на неуспехот во еднодецениските напори да се најде вакцина за заштита од ХИВ инфекција.

Корените на истражањата за вакцината за СИДА се наоѓаат во Bay Area, каде што една од двете генетски создадените вакцини беа
искористени во Тајландските тестирања.

“Во овој момент, особено по сите неуспеси, кои било ветувачки информации предизвикуваат возбуда,” вели д-р Phillip Berman,
ко-основач на VaxGen и пронаоѓач на вакцината, кој ги објави вестите минатиот четврток наутро. “Но, долг е  патот до краен
одобрен производ и до пронаоѓањето начин доставување на вакцината на луѓето на кои најмногу им е потребна.”