Геј мажите од Италија бараат азил во Шпанија

Геј мажите од Италија бараат азил во Шпанија

Геј мажи од Италија кои се членови на асоцијацијата Arcigay велат дека ќе бараат азил во Шпанија поради зголемената хомофобија во нивната земја. Тие велат дека сакаат да живеат во цивилизирана земја.

Тие планираат да го презнетираат своето барање за азил пред шпанскиот конзулат во Милано, и повикаа на протест на ниво на нација на 10 октомври во Рим.

„Сакаме да живееме во цивилизирана земја“ велат тие, потенцирајќи ги неодамнешните напади врз луѓе кои посетуваат геј места во Италија.