Половина од израелците се спремни за геј премиер

Половина од израелците се спремни за геј премиер

Помалку од еден месец од убиствениот напад во центарот за геј младина повторно се покрена дијалогот за толеранцијата во израелскто општество. Неодамнешна анкета објавена минатиот викенд иницираше дека половина од сите Израелци се спреми за геј премиер.
 
Еврејскиот весник Yediot Aharonot минатиот петок објави текст во кој се вели дека 25 проценти од испитаниците велат дека се сигурни дека се спремни за геј министер, а 19 проценти велеле дека се спремни.

Меѓутоа, слична бројка од испитаниците кои се изјасниле дека сигурно се спремни, се изјасниле дека дефинитивно не се спремни за таква ситуација.


Во анкетата, 13 проценти се изјасниле дека можеби се спремни, но дека не се сигурни, 7 проценти велат дека дека не мислат така, а 11 проценти не одговориле на прашањето.

Nitzan Horowitz (Meretz), кој самитот е геј, вели дека со оваа анкета се докажува дека земјата е спрена тој да биде избран за премиер.