Кога политичарите користат говор на омраза, политичкото насилство се зголемува

Кога политичарите користат говор на омраза, политичкото насилство се зголемува

Напис на 

Политичарите ги продлабочуваат постојните поделби кога користат провокативен јазик, како што е говорот на омраза, а тоа ги прави нивните општества поверојатно да доживеат политичко насилство и тероризам. Тоа е заклучокот од студијата што неодамна ја направив за поврзаноста помеѓу политичката реторика и вистинското насилство.

Претседателот Доналд Трамп не е единствениот светски лидер кој е обвинет за јавно оцрнување на луѓето врз основа на нивната расна, етничка или религиозна припадност.

За време не парламентарната кампања во Индија во 2019 година, политичарите од владејачката партија Бхаратија Џаната ги таргетираа муслиманите како дел од широко распространетата изборна стратегија за галванизација на хиндуистичкиот национализам. Слично на тоа, за време на полските избори во 2019 година, актуелниот претседател Анджеј Дуда како централен дел на неговата успешна кампања за реизбор ја постави демонизацијата на ЛГБТ заедницата, како и на странците.

Говорот на омраза, исто така, има видно место во неодамнешната реторика на политичките лидери во различни земји, вклучувајќи ги Русија, Колумбија, Израел, Египет, Украина, Филипините, Италија, Грција, Шри Ланка и Ирак.

Овие забелешки не се само празна реторика или политички театар. Моето истражување покажува дека кога политичарите користат говор на омраза, домашниот тероризам се зголемува – во САД и во други земји.

Навистина, од почетокот на претседателската кампања на Трамп во 2016 година, домашниот тероризам е повеќе од двојно зголемен во Соединетите Држави. За време на двата мандата на администрацијата на Обама, САД во просек имаа 26,6 инциденти на домашен тероризам годишно, според Глобалната база на податоци за тероризам. Најактивна година беше 2016 година, во која беа забележани 67 напади, што е повеќе од двојно повеќе од вкупниот просек на Обама. Во текот на првите две години од претседателствувањето на Доналд Трамп, 2017 и 2018 година – последната година за која се достапни податоци – домашната терористичка активност остана толку висока, со 66 и 67 напади, соодветно.

Поларизирачката политика го отвора патот

Реториката на омраза насочена кон малцинските групи е воспоставена техника за обединување и мобилизирање политички поддржувачи и за делегитимирање и обезличување на политичките противници. Говорот на омраза од политичарите служи и за продлабочување на политичката поларизација.

Поларизираните општества се особено подложни на напади на политичко насилство и тероризам кога политичарите користат говор на омраза. Примерите ја вклучуваат Вајмарска Германија во 1920-тите и 1930-тите, во која беа прикажани убиства на левичарски политичари и улични тепачки од нацистички партизани; Аргентина во 1970-тите за време на таканаречената „Валкана војна“ во која десничарските одреди на смртта поддржани од владата се бореа со левичарските политички движења кои самите се вклучија во тероризам; и Турција во доцните 1970-ти, почетокот на 1980-тите, кога ултранационалистичките десничарски организации и левичарските опозициски движења се нападнаа едни со други.

Кога ќе се доведе до крајност, реториката со омраза од политичките лидери може да предизвика граѓански војни и геноциди, како што беше случајот во 1990-тите во Руанда, каде што екстремистите Хуту користеа радио преноси против Тутси за да поттикнат широко распространето насилство.

Soldiers drag a person away while another person pulls the other direction.
Во Аргентина во 1970-тите, политичката поларизација и политичарите провокатори доведоа до насилство на улиците. Horacio Villalobos/Corbis via Getty Images

Испитување на податоците

За мојата анализа, користев статистички податоци за домашни терористички инциденти од Глобалната база на податоци за тероризам на Универзитетот во Мериленд и употребата на говор на омраза од страна на големите партиски фигури во околу 150 земји помеѓу 2000 и 2017 година од проектот „Варитети на демократијата“ на Универзитетот во Гетеборг, Шведска.

Се обидов да ја утврдам врската помеѓу политичарите кои користат говор на омраза и бројот на домашни терористички напади што земјата ги доживеала следната година. Други елементи можат да влијаат на домашниот тероризам, па затоа во мојата анализа го вброив политичкиот систем на секоја земја, нејзиниот бруто домашен производ по глава на жител, нејзината големина на населението, нејзиниот степен на етничка и јазична различност и нивото на слобода на медиумите.

За понатамошно разликување на политичкото насилство што е конкретно производ на говор на омраза, исто така, како фактор земав колку домашен тероризам имала земјата во претходните години и дали земјата доживува граѓанска војна или не.

Насилството се зголемува кога политичарите зборуваат со омраза

Она што го открив е дека земјите каде што политичарите често вметнуваат говор на омраза во нивната политичка реторика, последователно доживуваат поголем домашен тероризам. Многу повеќе.

Земјите како Костарика или Финска, каде што податоците покажуваат дека политичарите „никогаш“ или „ретко“ користеле говор на омраза, доживеале просечно 12,5 инциденти на домашен тероризам помеѓу 2000 и 2017 година. Земјите каде што беше откриено дека политичарите „понекогаш“ користат говор на омраза во нивната реторика, како што се Белгија или Кипар, во просек доживеале 28,9 напади.

Сепак, домашниот тероризам е доста чест во земјите каде политичарите користеле говор на омраза „често“ или „исклучително често“. Таквите земји, вклучувајќи ги Ирак, Русија, Турција и Судан, во тој период доживеале во просек 107,9 домашни терористички напади.

Она што го кажуваат јавните личности може да ги зближи луѓето или да ги подели. Како зборуваат политичарите влијае на тоа како се однесуваат луѓето – и количината на насилство што го доживуваат нивните нации.

ИЗВОР