Колку е нечујна трансфобијата во високото образование?

Колку е нечујна трансфобијата во високото образование?

Превземено од Кајгана
Пишува: Александра Спасеска

Трансфобијата, во основна смисла, се однесува на секое изразување на страв или омраза насочено кон луѓето кои се трансродови, небинарни или родово неконформистички. Како и другите форми на дискриминација и предрасуди, трансфобијата често произлегува од недостаток на разбирање и увид околу: што значи да се биде трансродов, небинарен или родово несообразен; како и од многуте невнимателни постапки и зборови кои можат да предизвикаат штета.

Додека трансфобијата има тенденција да се намалува како што се зголемува свеста за полот, таа сепак останува главен проблем во некои заедници. Тоа не предизвикува само вознемиреност со поништување на нечиј идентитет, иако самото тоа е доволно штетно. Исто така, често води до говор на омраза, злосторства од омраза и системска дискриминација.

Трансфобијата се протега надвор од „фобија“ и вклучува омраза, отфрлање и одвратност. Во основа, опфаќа секаков став, чувство или однесување што: