ОБВИНИТЕЛСТВОТО ПОСТАПУВА СО ПРЕДРАСУДИ И ДИСКРИМИНАТОРСКИ КОН ЛГБТИ ЗАЕДНИЦАТА

ОБВИНИТЕЛСТВОТО ПОСТАПУВА СО ПРЕДРАСУДИ И ДИСКРИМИНАТОРСКИ КОН ЛГБТИ ЗАЕДНИЦАТА

Националната мрежа против хомофобија и трансфобија (НМХТ) денеска одржа прес конференција и протест за (не)постапувањето на Основното јавното обвинителство за нападите врз ЛГБТИ активистите. Повод за денешниот протест пред ОЈО е нивниот одговор во врска со насилничкиот напад врз кафулето Дамар во октомври 2014 година, за време на прославата на годишнината од основањето на ЛГБТИ Центарот за поддршка. Во одговорот, испратен цели седум години по овој насилен инцидент, стои дека МВР нема форензичка опрема за препознавање и компарирање лица, и поради тоа нема да покренат кривична постапка, затоа што ,,нема основи на сомнение дека е сторено кривично дело за кое гонењето се превзема по службена должност’’.
Во име на НМХТ, на настанот се обрати програмскиот директор на ЛГБТИ Центарот за поддршка, Кочо Андоновски, кој нагласи: ,,Ова апсурдно известување кое доаѓа после седум години, навистина нѐ запрепасти, затоа што овие институции се одговорни за тоа како се движи општеството, како се однесуваат луѓето кон одредени поединци или групи, конкретно кон ЛГБТИ заедницата. Со ова непостапување, тие не само што го покриваат ова злосторство од омраза, туку ги обесхрабруваат сите други кои доживуваат насилство, да не пријавуваат. Ако обвинителството не постапува во случај зад кој стојат организации, како ќе постапува во случај на поединец во ова општество’’.
Покрај случајот со нападот врз Дамар, без никаква разрешница или одговор од обвинителството и понатаму остануваат четири други напади мотивирани од предрасуди и нетрпеливост кон ЛГБТИ заедницата, а кои беа извршени на 22 октомври 2012, 16 декември 2012, 22 јуни 2013 и на 5 јули 2013 година. Андоновски посочи дека ваквиот однос говори дека Обвинителството постапува со предрасуди и дискриминаторски кон ЛГБТИ заедницата. Тој го повика Советот на јавни обвинители да ја провери работата на обвинителите кои што (не) ги работат овие случаи, а кои со години се нотираат во извештаите на Европската комисија за напредокот на земјава.
Ова не е прва реакција на граѓанските организации за работата на обвинителството, но со оглед на немањето слух и отсуството на промени во дејствувањето, нема да биде ни последна. Сметаме дека недовербата на граѓаните во системот и вкупната состојба со владеењето на правото, во голем дел се должи токму на потфрлувањето на обвинителските органи да ја извршуваат својата надлежност доследно и професионално.