Создавање светец: канонизацијата на Derek Jarman од страна на квир „калуѓерки“

Создавање светец: канонизацијата на Derek Jarman од страна на квир „калуѓерки“

Оваа година се одбележува 30-годишнината од канонизацијата на режисерот Derek Jarman од страна на активистичката група на геј „калуѓерки“, познати како Сестри на вечното уживање. Во тоа време во 1991 година, Derek Jarman беше најистакнатиот човек во Обединетото Кралство кој живее отворено со ХИВ. Тој беше гласен, радикален и бесрамно квир. Во очите на сестрите – совршен противотров за витештвото на Ian McKellen.

Режисерот Marco Alessi раскажува како настанал „Создавање светец“ и како било да се работи со сестрите.

ИЗВОР