Обама номинираше лезбејка за државен обвинител

Обама номинираше лезбејка за државен обвинител

Претседателот на САД, Барак Обама, најави дека неделава ќе ја номинира Jenny Durkan, правничка од Сиетл, за државен обвнинител за федералната област која го опфаќа Сиетл .    Bottom of Form

Покрај тоа што таа е правата геј личност номинирана за државен обвинител, таа со заедно нејзината партнерка се родители на две деца. Оваа претстваува уште подобра вест, бидејќи како родител ќе биде повеќе сензитивна кон ефектот на нееднаквоста на ЛГБТ браковите  во врска со родителството.

Правниот комитет на сенатот на САД се уште не ја потврдила номинацијата на Durkan. Но, во меѓувреме незината номинација ќе привлече внимание за ефектот на нееднаквост за правата на децата од истополовите пракови, а со тоа ќе го донесе овој проблем пред политичката арена.

Врската помеѓу неднаквоста на браковите и социјалното осигурување на децата ќе биде многу поубедливо од индивидуалното фокусирање на истополовиот брак затоа што гејовите и лезбејките кои имаат деца предизвикуваат сочувство.

Анкетите покажуваат дека оние кои му се противат на истополовиот брак веруваат дека децата родени во истополови бракови заслужуваат исти права. Дури и поранешниот потпретседател на САД, Dick Cheney, има изјавено дека на неговите внуци кои се родени во дом на две лезбејки им следуваат исти права како на кои било други деца.