dragON aka PONY | Skopje Pride Weekend 2020

dragON aka PONY | Skopje Pride Weekend 2020

05 септември (сабота)
21:00 ч.
Музеј на современа уметност
Во партнерство со Кино Култура

dragON aka PONY

Танц, кореографија, перформанс: Александар Ѓеоргиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас ака STEAM ROOM
Музика: Цветан Момчилов
Костими, сцена: Ралица Тонева
Графика: Ѓорѓи Десподов

Копродукција со: Колектив Гараж (Garage Collective), Проект Бреин стор (Brain Store Project) и Танцовата академија „Номад“ од Словенија.

dragON aka PONY е првото дело од проектот dragON, кореографска трилогија на авторите Александар Ѓеоргиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас (ака STEAM ROOM). Темата на проектот е протестното и телото на честење на дрег сцената, при што се истражува односот меѓу танцот и кореографијата.
dragON aka PONY е кореографско дело во кое е претставено игралиште исполнето со голем број танцови референци од минатото и сегашноста, од Западна и Источна Европа, при што се создава простор на постојана транзиција, раслојување на интимноста и се експонира бедната коегзистенција. Во рамките на современ ПОП, делото ја повраќа геометриската кореографија преку призма на класицизам и употреба на фолклорот како ритуална форма. dragON aka PONY содржи сосем мал дел од Исидора, и многу од MTV или VH1.

Делото е направено во копродукција со Проект Бреин стор во склоп на програмската линија Креативни крстосници, а во рамките на проектот „Доживотно горење“, со поддршка од Програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија. Проектот, исто така, е реализиран со финансиска помош од Министерството за култура на Република Бугарија.

Поддржано од: Креативни крстосници во рамките на проектот „Доживотно горење“ со поддршка од Програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија, Министерството за култура на Република Бугарија, Националниот фонд за култура на Бугарија, Министерство за култура на Република Словенија, Град Љубљана – Оддел за култура, Меѓународен грант за размена (Konstnärsnämnden), I-portunus (финансирано од Програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија), Загрепскиот танцов центар, Фестивалот БАЗААР, Младинскиот културен центар во Бургас, Хамалогика, Фестивалот Ера на Водолијата, Перформанс Рум, Фестивалот Мoving Body, ДНК – простор за современ танц и перформанс, ЈСКД – Јавен фонд за културни активности на Република Словенија, ВИЗ!, Jasmin.bg, Kafene.bg, LoveTheater.bg.

dragON aka PONY е номиниран за наградата ИКАР 2020 на Сојузот на уметниците во Бугарија во категоријата „Современ танц и перформанс“.