Резултати од второто ЛГБТИ истражување на Еропската агенција за фундаментални права

Резултати од второто ЛГБТИ истражување на Еропската агенција за фундаментални права

Европската агенција за фундаментални права на Европската унија (ФРА) со гордост ви ги претставува резултатите од второто ЛГБТИ истражување – најголемото светско истражување од ваков вид.

Во 2012 година, околу 93,000 ЛГБТ лица одговориле на првото истражување за ЛГБТ, кое ФРА го спроведе за да ги открие секојдневните проблеми што влијаат врз ЛГБТ луѓето. Ова второ истражување, спроведено во 2019 година, дава споредливи податоци од скоро 140.000 ЛГБТИ лица низ ЕУ, Велика Британија, Северна Македонија и Србија. Овој пат во истражувањето беа опфатени и интерсекс луѓе и млади меѓу 15 и 17 години.

A long way to go for LGBTI equality

На овој линк можете да ги најдете податоците за Северна Македонија.