СООПШТЕНИЕ ДО МЕДИУМИ

СООПШТЕНИЕ ДО МЕДИУМИ
ГРУПА СЕКСУАЛНИ РАБОТНИЦИ И НИВНИ ПОДДРЖУВАЧИ ВО МАКЕДОНИЈА ВЧЕРА ГО ОДБЕЛЕЖАА 17-ти ДЕКЕМВРИ, МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ НАСИЛСТВОТО ВРЗ СЕКСУАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ

Тепање, силување, навреди, корупција, полициско злоставување – сексуалните работници се често изложени на ваков тип насилство, а стигматизацијата на сексуалните работници од општеството и властите води до тоа да таквото насилство и криминал се сметаат за нормални, и се составен дел од работата и животот на сексуалниот работник.
Веќе вторпат оваа година во Македонија, Неформалното здружение на активисти за правата на сексуалните работници во Македонија “СТАР“ и Коалицијата за заштита и промоција на сексуалните и здравствените права на маргинализирани заедници, го одбележаа Меѓународниот ден за борба против насилството врз сексуалните работници.


Одбележувањето започна на 17ти Декември, со тоа што група сексуални работници и нивни подржувачи и пријатели излегоа на Отворената сцена во Скопје и симболично ги отворија црвените чадори во знак на спротивставување на дискриминацијата и насилството врз сексуалните работници.

Црвениот Чадор е глобален симбол на правата на сексуалните работници. Црвената е боја на убавината, а Чадорот е симбол на одбраната од нападите кои доаѓаат од `небото` и луѓето. Тоа ги симболизира заштитата на сексуалните работници од злоупотребата од страна на клиентите, макроата, полицијата и игнорантското и полно со предрасуди општество.

Во рамките на акцијата во Културниот центар Точка беше организирана изложба “Мое тело мој избор“. Изложбата беше од мултимедијален карактер, сочинета од фотографии, музика и текстуални пораки. Со изложбата на фотографии беа пренесени најразлични пораки за правата на сексуалните работници и беа претставени различните типови на сексуална работа. Изложбата беше значително посетена, што дава надеж дека свеста помеѓу граѓаните на Република Македонија почнува да расте по однос неопходноста за почитување на човековите права на сексуалните работници и нивната еднаквост во уживањето на истите.
 
На 17ти Декември
оваагодина, сексуалните работници преку изложбата, дистрибуција на постери и картички ги испратија своите пораки `СЕКСУАЛНАТА РАБОТА Е МОЈА РАБОТА`, `РОПСТВОТО И НАСИЛСТВОТО НЕ СЕ ДЕЛ ОД НИЕДНА ПРОФЕСИЈА`,  `ПРАВА, А НЕ НАСИЛСТВО !`...